Ne bacajte kore od belog luka: kada vidite koliko su korisne za vaš dom, ostaće u vašem umu kao oko

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Ne bacajte kore od belog luka: kada vidite koliko su korisne za vaš dom, ostaće u vašem umu kao oko

Ne bacajte kore belog luka – evo kako da ih koristite

Kora belog luka bogata je fenilpropanoidima, koji su bogati antioksidansima. Zbog toga ima odličan imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da kora sadrži vrijednije tvari od samog luka.

Također je bogat specifičnim flavonolima, koji mogu sniziti krvni tlak i spriječiti nakupljanje u arterijama. Sadrži i dosta vlakana. Svi ovi sastojci su odlični za zdravlje srca, probavne probleme, snižavanje kolesterola i određene vrste raka.

Kada koristite koru od belog luka, pazite da je organski ili ćete u svoju prehranu uvesti pesticide.

Kora je dobra kao supa. Samo ga dodajte u sav temeljac za supu i kuhajte. Supu procijedite i izvadite. Ako se plašite jakog ukusa, dodajte kašičicu u dva čena, ili ako volite ukus belog luka, dodajte celu šaku.

Također možete napraviti supu koristeći samo koru bijelog luka. Može se obaviti za 10-15 minuta nakon što voda proključa. Tako dobijenu tečnost možete koristiti za kuhanje pirinča ili dodavati raznim umacima, a možete je poslužiti odmah kao supu, dodajući po želji rezance ili knedle.

Nakon čišćenja kore od belog luka, ne bacajte je, stavite u kesu i ponovo koristite. Bacite samo prljave stvari.

Čuvajte ih u zamrzivaču i koristite u varivima, mahunarkama, povrtnim i mesnim varivima i supama.

Kožica belog luka je bogata fenilpropanoidima i bogata je antioksidansima, zbog čega ga je dobro jesti. Stručnjaci preporučuju dodavanje cijelog pasulja i jesti ga tokom kuhanja. Možete ih ispeći s krompirom i mesom ili ih dodati kao pasulj u variva.

Za čaj – stavite režnjeve belog luka u kuglice i uronite u kipuću vodu. Ostavite nekoliko minuta.

Ispecite koru od belog luka i dodajte u jelo. Nakon što skinete prvi sloj prljave kore, celu glavicu belog luka umotajte u aluminijumsku foliju i pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ovako ispeče, možete ga čuvati u frižideru do 7 dana, ili u zamrzivaču do 6 nedelja.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *