8 rečenica koje morate govoriti djetetu svaki dan

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Postoje određene stvari koje bi trebalo da govorite djeci što češće. Osim što ćete učvrstiti vezu sa djetetom, ove riječi su veoma važne i za samopouzdanje vašeg mališana.

Pogledajte o kojim se riječima radi…

1. Istrajnost

Ovo je prva važna stvar koju bi trebalo govoriti djeci: “U redu je, pokušaj opet“. Ovo pomaže djetetu da razumije da su prepreka važan dio procesa učenja, piše “Fokuzz“…

2. Zahvalnost

Važno je naučiti dijete da kaže hvala u ranom dobu, jer će to imati dugoročan uticaj na način na koji komunicira. Zato treba reći “Hvala ti što…” što češće, kako biste i svoje dijete naučili da to govori. Oni takođe brzo uče da poštuju druge.

3. Ponos

“Ponosan sam na tebe“. Ovo su takođe riječi koje bi vaše dijete često trebalo da čuje. Kada govorite ovo svom mališanu, stvarate kod njega lijep osjećaj i pomaže mu da izgradi samopouzdanje.

4. Nešto posebno

“Ti si nešto posebno“. Kada govorite ovo djetetu, dajete mu do znanja koliko vam znači.

5. Povjerenje

Kada se vaše dijete prihvati novog izazova, trebalo bi da kažete nešto poput: “Znam da možeš to“. Ako pokažete da imate povjerenje u svoje dijete, i ono će imati povjeranja u sebe.

6. Bliskost

“Tako sam sretan što te imam“. Srce vašeg djeteta će poskočiti kada čuje ove riječi. One pokazuju da vam je dijete centar života.

7. Volim što te vidim

Ako ste bili razdvojeni neko vrijeme, recite djetetu da vam je puno nedostajalo. To će mu pokazati da mnogo mislite na njega kada ste razdvojeni.

8. Ljubav

Zvuči staromodno, ali djetetu je dovoljno reći “Volim te“. Ove riječi funkcionišu u svim životnim situacijama.

Pokušajte i sami. Nema ničeg negativnog u ovim riječima, a imaće pozitivan, dugoročni uticaj na vaše dijete.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *