Ovo je simptom korone koji se javlja prije temperature

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak njuha.

Mnogo nas je tijekom epidemije koronavirusa naišlo na kontrolne točke na poslu ili u zdravstvenim ustanovama koje nismo mogli proći bez mjerenja temperature i odgovora na pitanja jesmo li negdje putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom.
Iako nisu beskorisni, ti postupci su manjkavi jer se kod većine ne pojavi vrućica ili ona nije prvi simptom, a mnogi ne znaju jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom, prenosi Hina.

Nancy Rawson, biologinja i potpredsjednica Monell Chemical Senses Center, smatra da bi bilo bolje mjeriti sposobnost osjeta njuha kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus.

Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelimični ili potpuni gubitak njuha.

Od toga 44 posto ispitanika bilo je svjesno gubitka njuha i bez testiranja.

PRVI SIMPTOMI

Gubitak osjeta mirisa uz upalu grla također je jedan od najranijih simptoma što ga čini korisnijim alatom od kasnijih simptoma u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze, kaže Rawson.

“To je jedan od najranijih simptoma i svako je prije povišene temperature”, kaže ona. “Gubitak osjeta mirisa sam za sebe bolje predviđa dijagnozu od povišene temperature”.
Gubitak okusa također se može dogoditi no, manje je čest i često povezan s gubitkom njuha.

Rawson kaže da interes koji izaziva gubitak njuha prelazi okvire dijagnostičkih potreba – u pandemiji bi bez osjeta mirisa moglo ostati i do 750.000 Amerikanaca i to ima veliki utjecaj na njihovu sigurnost i kvalitetu života.

Sama kaže da mjesec dana svaku večer testira vlastiti njuh i sudjeluje u studiji novog sustava probira koja bi mogla dovesti do veće kliničke studije.

Izvor:haber.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *