Ovu hranu nipošto ne perite prije kuhanja

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Jaja – Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa se jaja ne bi trebalo prati već normalno kuhati i potom oguliti.

Piletina – Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi “Food Standards agencija” iz Velike Britanije. Ustanovili su da dvije petine osoba sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu. Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso – Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i janjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinju prilikom pranja. Bakterija se na meso jednostavno rješava – visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnatim ručnicima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Tjestenina – Kulinarski šefovi pranje tjestenine vide najvećim grijehom koji možete počiniti, jer voda uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbovati umak koji ćete poslužiti s njom. Tako se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja, a jedine su iznimke tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi.

Gljive – Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture s iznimnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili namakati u vodi. Ako vam se čine prljave, naprosto ih ogulite s nožićem ili ih pak obrišite papirnatim ručnicima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.

Uvijek perite

Voće i povrće s jestivom korom – Budući da se obavezno špricaju s otrovnim i štetnim pesticidima. Dobar je trik namočiti ih u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone i par kapi octa – oni uklanjaju sve pesticide i prljavštinu na nježan i efikasan način. Nakon pranja osušite ih s papirnatim ručnicima tapkanjem.

Limenke – Bakterije ne mogu ući u konzervisanu hranu, zbog toga one tako dugo mogu stajati. Ali, definitivno mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.

Voće i povrće s nejestivom kožom – Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja – naprimjer krompira ili luka. Ali, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite prije konzumiranja – bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Orašasti proizvodi – Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, iako ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportovani. Također, znaju se špricati s kiselinom koja štiti od parazita, a to može naštetiti ljudskom zdravlju.

Sušeno voće – Ova vrste hrane smatra se jednom od “najprljavijih”. To se posebno odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se namače neko vrijeme, pa sami posušite par sati i bit će jednako ukusno, a puno zdravije.

Riža – Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminiše rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. Naime, rižu bi trebalo staviti da se namače preko noći, a ujutro isprati pod vodom te potom kuhati – time se udio toksina u njoj smanjuje za čak 80 posto, piše “Express“…

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *