DA PELARGONIJE (ĐIRANI) CVJETAJU “KAO LUDI” POTREBNA IM JE SAMO 1 KAP OVOGA!

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Pelargonija se kod nas najčešće uzgaja kao balkonsko cvijeće. Ako želite da vaš balkon bude čitavo ljeto pun raznobojnog cvijeća, pelargonije su pravi izbor. U različitim krajevima imaju drugačije nazive, muškatla, điran, čoketa, žeravak…

Dvije su osnovne grupe – puzavice i grmolike (zonale) pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i kao što im ime kaže – rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine 90 cm. Ovo balkonsko cvijeće može se naći u velikom broju boja. Cvjetovi su jednoredni ili višeredni. Cvjetaju od ranog ljeta do kasne jeseni.

U različitim vremenskim razdobljima pelargonije zahtijevaju različitu njegu, prenosi uspesnazena.com

Od početka proljeća i do kraja ljeta, kod zalijevanja ovog cvijeća, u vodu treba dodavati malo prihrane na osnovi fosfora koji blagotvorno djeluje na cvjetanje.

Obratite pažnju da u prihrani treba biti minimalan postotak dušika, jer pelargonije mogu prestati cvasti.

Tijekom ljeta pelargonije vole svjež zrak, te ih iznesite na terasu, ili u vrt.

U prvo vrijeme, s promjenom mjesta boravka kod pelargonija može opadati lišće, i cvijeće će malo “bolovati”. Ali poslije će vas razveseliti cvatnjom.

Odlična prihrana za pelargonije je otopina vode i joda:

Potrebno je 1 kap povidon joda* dodati u 1 litru vode, i s 50 ml otopine politi po unutarnjim zidovima posude za cvijeće.

Nemojte pretjerati, da ne spalite korijen. Nakon takvog zalijevanja, pelargonije će neprestano bujno cvjetati.

*kupiti u ljekarni – Povidon jodirani je poznat kao snažan germicid širokog spektra učinkovit protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora. Povidon jodirani se odlikuje istom širinom spektra djelovanja kao i jod bez nedostatka joda -žarenja, obojenja i osjetljivosti

uspesnazena.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *