Jednim potezom saznajte da li je vaš med razrijeđen vodom

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Kako da saznate da li je vaš med razrijeđen vodom? Evo zanimljive preporuke.

Umočite štapić za uši u med i potom ga zapalite. Ako ne izgori, ima vode, ako izgori nije dodata voda (ali, nažaolost, ne može se tvrditi da nije dodat neki drugi slatki sirup).

Ako i dalje niste sigurni, u nastavku pročitajte tri trika za prepoznavanje pravog meda.

1. U supenu kašiku uspite malo meda. Držite kašiku iznad plamena svijeće, postepeno ju zagrijavajući dok med ne proključa. Ako vri i ne mijenja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šećerni sirup, onda je lažni, prenosi “B92”…

2. U posudu stavite dvije supene kašike meda. Dodajte šest supenih kašika alkohola i posudu postepeno zagrijavajte na električnom šporetu deset minuta. Ne smije se zagrijavati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi bijeli talog, med je lažni.

3. U čašu stavite jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmiješajte i dodajte nekoliko kapi joda. Ako poplavi, onda je u med dodavan skrob ili želatin.

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda

Gledajte da li će se med kristalizovati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalizovati.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *