Monday, April 29, 2024

MASLAČAK LIJEČI HEPATITIS, JETRU, BUBREGE, ŽELUDAC, A K0RIJEN0M SE M0ŽE IZLIJEČITI I RAK – EV0 KAK0 SE PRIPREMA!

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Osim diuretičkog djelovanja, potiče proizvodnju žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i snižava kolesterol, a preporučuje se kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Početak aprila je dobro vrijeme za branje maslačaka. Izađite iz grada i udaljite se od cesta kako biste uživali u prirodi i branju.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Najlakši način da uberete cijelu biljku je da nožem zabodete tik ispod njenog postolja i izvučete biljku iz korijena, jer svi dijelovi ove samonikle biljke imaju jaka ljekovita svojstva.

Pripremite salatu od listova maslačka. Odlična je kombinacija sa tvrdo kuvanim jajima i krompirom, nadmašujući spanać i paradajz po vitaminskom bogatstvu. Osim diuretičkog djelovanja, potiče proizvodnju žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i snižava kolesterol, a preporučuje se kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od šargarepe i odličan je izvor raznih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka potiču otapanje žuči, regulišu metabolizam i pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina sugerira da sprječavaju dijabetes i da lateks iz stabljike uklanja bradavice. Iako neki ljudi vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije tako, već je istina. Veoma lekovito.

Cvjetovi ove biljke proizvode sirup, koji se ponekad naziva i med. Ovaj sirup čisti, jača krv i probavu, a pomaže i pri ublažavanju kašlja. Sada je odlično vrijeme da izađete u prirodu i uberete sebi maslačak.

pripremiti:

Ubrati oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte sa 3 litre hladne vode i dodajte 4 kriške limuna i 4 pomorandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga procijediti kroz gazu da ne ostanu mrvice i tečnost prebaciti u šerpu. Dodati 2 kg šećera i kuvati, često mešajući, dok tečnost ne proključa, oko sat i po. Trebalo bi da pijete gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobijeni vrući sirup sipajte u prethodno sterilisane tople tegle. zatvaranje. Sirup ima gušću teksturu i često se naziva medom. Veoma je efikasan u otklanjanju simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga kašikom. Odličan je i za djecu, pa se nemojte plašiti da ga dajete svojoj djeci svaki dan.

mirisni čaj
Možete pripremiti i čaj. Cvijeće se bere i suši. Skuvajte čaj od osušenog cvijeća i pijte uvijek svježe skuvan čaj. Možete mu dodati i med koji će dodatno obogatiti ljekovita svojstva čaja, ali ne zaboravite da med nikako ne smijete dodavati u čaj dok je vruć ili metalnom kašikom. Koristite drvo ili plastiku.

Korijen maslačka može liječiti rak

Ne tako davno, naučnici su otkrili da ova biljka ima toliko moćna ljekovita svojstva da su objavili da korijen maslačka može izliječiti rak. Ako želimo da sačuvamo korenje maslačka, moramo ih osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na male jednake komade. Nakon toga osušite korijenje maslačka na svježem zraku. Raširite korijenje maslačka na podlogu i stavite na suvo, hladno i dobro provetreno mesto. Korijenje će se sušiti u periodu od 3 do 14 dana, a znat ćete da je suho kada postane lomljivo pod vašim prstima. Ako se osušeni korijen maslačka čuva u staklenoj tegli i čuva na suhom i tamnom mjestu, njegova ljekovitost će trajati do godinu dana.

Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfnu tečnost i podstiče bubrege da eliminišu toksine iz organizma putem urina. Ovaj korijen se koristi i za liječenje mnogih bolesti kao što su zatvor, čišćenje kožnih akni, edema itd., liječenje artritisa, reume, hepatitisa, žučnih kamenaca…

Korijen maslačka izuzetno je koristan za ženske bolesti, posebno za prevenciju i liječenje raznih bolesti dojki kao što su ciste, rak, razni tumori, povećanje grudi, te problemi s laktacijom i majčinim mlijekom.

Narodnilijek.com piše da je, kako bi se korijen maslačka iskoristio u potpunosti, najbolje koristiti kao odvar ili tinkturu.

Recept za odvar je sledeći: 30 grama suvog korena maslačka pomešati sa 60 grama svežeg korena maslačka, preliti sa 2,5 decilitra vode i malo posoliti. Zakuhajte tečnost, poklopite i dinstajte 20 minuta. Nakon kuvanja sadržaj procijediti i svaki dan piti tri šoljice “čaja”.

Čaj od korijena maslačka:

Korijen biljke se osuši, zatim sitno isjecka i melje. Čuvajte prah za buduću upotrebu. Tokom dana popijte pola kašičice sa čašom vode.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Secured By miniOrange