ZABORAVLJENI NAPITAK KOJI JAČA IMUNITET: Prepun vitamina, kao DJECA smo ga obožavali, naši stari su govorili da “DIŽE IZ MRTVIH”

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

ZABORAVLJENI NAPITAK KOJI JAČA IMUNITET: Prepun vitamina, kao DJECA smo ga obožavali, naši stari su govorili da “DIŽE IZ MRTVIH”

Boza napitak je na našim prostorima itekako dobro poznat. Nekada je svaka poslastičarnica imala ovaj napitak, dok je danas to retko, što je ogromna šteta jer je zdrav, piše Republika.rs.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja djeca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav napitak prepun vitamina.

Potiče iz Turske, još iz doba Osmanskog carstva, i vjerovalo da se je ovaj napitak star više od hiljadu godina.

Ovo piće se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza, projinog brašna, kvasca, i šećera. Sok je guste strukture, zamućen i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje boje.

Bogata je vitaminima A, B i E, kao i gvožđem. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje. Idealna je za imunitet.

Pomaže u momentu kod iscrpljenosti, dehidratacije i mamurluka. Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti u svom domu.

Sastojci:

5 l vode,
1 kg šećera,
600 g neprosijanog kukuruznog brašna,
30 g kvasca.

Priprema:

Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuhajte oko dva sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmiješajte i ostavite da odstoji preko noći.

Obavezno je držati napitak u frižideru, ali ga i pripremati u količinama koje možete da potrošite u određenom kratkom periodu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *