LJEPOTA OVOG KOLAČA NE MOŽE SE OPISATI RIJEČIMA…MORATE PROBATI

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Morate Probati: Ljepota ovog kolača ne može se opisati riječima
domacikolaci.net/kuhinja/morate-probati-ljepota-ovog-kolaca-ne-moze-se-opisati-rijecima-2
admin
Sastojci

Za testo:

250 g mekog brašna– 250 g oštrog brašna– 250 g margarina– 1 dl belog vina– 100 g šećera u prahu– 3 žumanca– 1 kašičica praška za pecivo– prstohvat soli

Za nadev od maka:

200 g mlevenog maka– 1,5 dl belog vina– 100 g šećera– 50 g suvog grožđa

Za nadev od oraha:

200 g mlevenih oraha– 1,5 dl belog vina– 100 g šećera– 50 g suvog grožđa

Za nadev od jabuka:

800 g rendanih jabuka – oceđenih– sok od jednog limuna– 2 kašike meda– 1/4 kašičice mlevenog cimeta– 1/4 kašičice mlevenog karanfilića– 250 g pekmeza od šljiva– 1 jaje za premazivanje kore– 4 kašike šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Prosejati obe vrste brašna, šećer, so i prašak za pecivo. Dodati žumanca i iseckani margarin i sve zajedno izmrviti.Sipati vino i zamesiti testo. Uviti u providnu foliju i staviti u frižider dok se ne pripreme nadevi Rendane jabuke preliti sokom od limuna, dodati cimet, karanfiliće i med.

Izmešati i ostaviti sa strane. U dve manje šerpice sipati vino, dodati šećer i suvo grožđe i zagrejati da se šećer istopi. Preliti mak i orahe, sjediniti sastojke i ostaviti da se nadevi ohlade.Dublju tepsiju, 25×25 cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i podeliti na četiri dela.

Radnu površinu posuti brašnom, rastanjiti testo i obložiti kalup. Premazati pekmezom, i od gore ravnomerno rasporediti ohlađeni nadev od oraha.Rastanjiti drugo testo. Staviti preko nadeva od oraha, premazati ostatkom pekmeza i ravnomerno rasporediti nadev od maka. Rastanjiti treće testo, i na njega staviti jabuke.

Prekriti razvijenim testom, izbosti viljuškom i premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta.Čačkalicom proveriti, ako je čačkalica čista, kolač je pečen. Pečeni kolač ostaviti u kalupu da prenoći. Od gore posuti šećerom u prahu.

Izvor: torteikolacici.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *