BRZI DORUČAK KOJEG SVI VOLE…PLETENICA SA ŠUNKOM

Pecivo
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna za dizana tijesta
200 g mlakog mlijeka
1 svježi kvasac
2 žličice šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica soli
70 ml tekućeg jogurta

1 jaje
30 g otopljenog maslaca
Za nadjev:
200 g pureće  šunke u ovitku
100 g masnijeg svježeg kravljeg sira
žlica milerama
150 g gaude ili nekog drugog topljivog sira po ukusu
pola crvene paprike
mladi luk
1 jaje
2 žlice Dijon senfa
žumanjak i malo mlijeka za premazivanje

Priprema:

Otopite kvasac u 200 ml mlakog mlijeka kojem ste dodali dvije žličice šećera. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, u sredini napravite udubinu pa u nju ulijte kvasac rastopljen u mlijeku. Ostavite da kvasac naraste pa dodajte sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom da udvostruči obujam.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Svježi kravlji sir pomiješajte s mileramom da dobijete kremu, posolite pa umiješajte naribani sir i razmućeno jaje. Dodajate na sitne kockice narezanu papriku i mladi luk. Smjesa mora biti kremasta i ne previše rijetka.
Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga u kvadrat veličine lima za pečenje. Prenesite u lim pa srednju trećinu tijesta ostavite cijelu, a dvije postranične, na jednakom razmacima, ukoso zarežite do srednje trećine.

Premažite sredinu senfom, pa djelomično ih preklapajući, posložite šnite šunke čitavom sredinom. Po šunki rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim opet sve pokrijte šunkom.
Sad počnite plesti pletenicu. Zatvorite krajeve, a zatim naizmjence preklapajte sredinu trakama tijesta koje ste prethodno zarezali s obje strane. Tako dobivenu pletenicu premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka pa pecite 30 minuta na 200°C.
Radite li više manjih pletenica, prilagodite dužinu pečenja njihovoj veličini.
Pletenicu možete servirati i jesti odmah, ali računajte da je nadjev, zbog otopljenog sira, još tekuć. Želite li to izbjeći, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu.

Izvor:coolinarika.com

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *