DOMAĆICE SE KUNU U OVAJ RECEPT, KISELI KUPUS ZA PRSTE POLIZATI: Ostat će vam dobar i do ljeta, SPREMITE ZIMNICU BRZO I LAKO!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Kiseli kupus je neizostavna salata u zimskim danima.

Ukusan je bogat vitaminom C. No, da li znate kako ga dobro ukiseliti?

Znate da je potrebna veća količina soli kako bi se ta reakcija mogla uopšte odigravati. Potrebno je da odaberete kvalitetne glavice i da odvojite dva ili tri vanjska sloja.

Operite ih, malo zarežite na korijenu glavica i glavice stavite u posudu. Količina soli je 1 kg na 30 kg kupusa. Optimalna temperatura je 18-22 stepena Celzijusa.

Između cijelih glavica možete ugurati neke koje ste prepolovili, kako bi čvrsto stojale. Potom nalijte vode preko kupus, za dva prsta. Preko kupusa stavite drveni ili plastični pritiskivač.

Na raširenu krpu stavite so, pa je uvijte i stavite pored kamena kako bi se so polako otapala i padala na dno. Potom ostavite da se kiseli 2 mjeseca. Bitno je da pratite stanje, da ne dođe do zamućenja vode ili omekšavanja kupusa.

Perite pritiskivač, mijenjajte plastične posude u kojima držite kupus, po potrebi . Kamen ili teglu ispirite s vremena na vrijeme. Kiseli kupus je veoma zdrav, sadrži više vitamina C od običnog.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KISELOG KUPUSA

Kiseli kupus je koristan u prevenciji srčanog udara, moždanog udara i raka. Također može poboljšati probavu.

Prednosti vitamina C u kiselom kupusu

U prošlosti su pomorci uvijek sa sobom nosili kiseli kupus zbog njegovog visokog sadržaja vitamina C. To je bio bitan dio svakog krstarenja.

Konzumacija kiselog kupusa bila je učinkovita prevencija protiv skorbuta koji je uzrokovan nedostatkom vitamina.

Kiseli kupus je probiotik

Kiseli kupus dobiva svoje probiotičke prednosti zbog procesa kiseljenja. Tijekom prirodne fermentacije tog povrća nastaju dobre bakterije koje pomažu našem probavnom sustavu.

Uvijek ga je preporučljivo konzumirati nakon uzimanja kure antibiotika, jer pomaže našem probavnom sustavu da uspostavi ravnotežu u crijevnoj mikroflori.

Zaštita protiv raka

Kiseli kupus je jedna od najboljih namirnica za sprječavanje razvoja raka. Za to su odgovorna tri sastojka:

Izotiocijanat – Ovo povrće je bogato izotiocijanatom, koji može smanjiti rizik od razvoja raka.
Glukozinolat – Ova tvar u kiselom kupusu pomaže u aktiviranju prirodnih antioksidativnih enzima u tijelu.
Flavonoidi – Kiseli kupus, također, sadrži flavonoide koji štite vaše arterije od stvrdnjavanja i začepljenja.

Zdravije i jače srce

Kiseli kupus je prepun vlakana koja poboljšavaju probavu. Dodatno poboljšava zdravlje mozga i srca. Druge zdravstvene prednosti vlakana su:

Kontrolira loš (LDL) kolesterol

Smanjuje šanse za srčani ili moždani udar

Smanjuje vjerojatnost arterioskleroze

Kiseli kupus za jače kosti

Ovo povrće je bogato mineralima koji su korisni za vaše kosti. Oni sprječavaju razvoj osteoporoze. Vitamin K pomaže u održavanju zdravlja vaših kostiju.

Ovaj vitamin regulira proizvodnju proteina koji su potrebni za održavanje mineralizacije u kostima. Uključite kiseli kupus svakodnevnu prehranu.

Kiseli kupus za mršavljenje

Prema istraživanju – konzumiranje fermentiranih namirnica, kao što je kiseli kupus, dokazano dovodi do mršavljenja – pogotovo u području struka i bokova!

Konzumiranje fermentiranih namirnica ima vrlo pozitivan učinak na metabolizam. Rezultati istraživanja ukazuju na to da fermentirani kupus posebno može utjecati na pretilost, metabolizam lipida i upalne procese.

Izvor:Novi.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *