Najbolji francuski kuvari kažu da kada u KROMPIR PIRE dodate OVA TRI TAJNA SASTOJKA on postaje SPECIJALITET BEZ PREMCA kome niko ne može da odoli!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Pire krompir je pored pomfrita najčešći prilog različitim obrocima na našoj trpezi, a svaka domaćica ima svoj poseban trik za pripremu ovog specijaliteta.

No, iskusni kuvari tvrde da nekoliko neobičnih sastojaka mogu da krompir prire pretvore u kulinarsko remek djelo, kome čak nije ni potrebno meso kao “saputnik”, već je dovoljan sam po sebi. Naime, riječ je o recepturi koja se vezuje za francusku regiju L’Aubrac, pa ovakav pire ima i posebno ime – Aligot. Tamo se služi uz kobasice ili svinjetinu i crveno vino, a možete ga pronaći u ondašnjim restoranima, dok se u domaćinstvima uglavnom služi u nešto svečanijim prigodama ili prilikom tradicionalnih praznika.

U izvornom receptu Aligot se priprema od dve vrste sira – tomme de laguiole ili tomme d’auvergne, a kao njihova zamjena preporučuju se mocarela i kantal.

Potrebni sastojci:

*kilogram krompira

*500 grama izrendanog sira

*2 čena bijelog luka

*30 grama maslaca (možete koristiti i obično ulje)

*kašika pavlake

*so, biber

Priprema:

Skuvajte krumpir, pa ga iscijedite i ostavite nekoliko trenutaka da se sasvim malo ohladi. Potom dodajte sitno isjcekani bijeli luk, pa izmiksajte krompir u pire. Dodajte maslac i pavlaku i mutite dok se ne istope. Na red dolazi i izrendani sir – dodajte ga i i “lupajte” varjačom dok se ne sjedini sa pireom i ne postanu elastična smjesa. Začinite i servirajte po želji.

Prijatno!

Izvor: zena

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *