VIJEST KOJA ĆE IZMJENITI SVIJET: KONAČNO OTKRIVENO ZAŠTO JE AMBROZIJA ZABRANJENA !!!

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Svi znamo da su mediji pod uticajem vlada i velikih korporacija te je zaista bilo čudno zašto su naredili svima preko medija da se hitno uništi sva ambrozija sa kojom smo živjeli tolike godine bez ikakvih problema..

Odgovor je sada konačno tu .
Ambrozija može da zamjeni drva i ugalj u grijanju i svako može da se grije gotovo pa besplatno a ambrozija kada se dobro presuje ostvaruje temperaturu veću od bilo koje vrste uglja.

To znači da kada bi nama kao građanima dopustili da koristimo ambroziju u svrhu stvaranja toplotne energije rudnici nebi imali svrhu kao i termo i hidroelektrane jer bi tada bili u mogućnosti da izgradimo sebi generatore koji bi zadovoljavali zahtjeve energije za jedno ili više domaćinstava..

Postali bi neovisni a to se onima koji nas smatraju robovima i koji žele potpunu kontrolu nad ljudima nipošto ne bi svidjelo..

“Svi bi mogli da imaju gotovo pa besplatnu energiju ( električnu i toplotnu ) koja nebi uništavala planetu”.

Rade Vujić iz Srpca ( Bosna i Hercegovina) obezbjedio je kvalitetno i jeftino grijanje od kada je usavršio proizvodnju peleta od ambrozije, što je jedinstven slučaj u Evropi.
Prostorije njegove porodične kuće stalno su tople, jer peć ne gasi niti štedi na energentu. Troškovi Vujićevog grijanja su mizerni, pogotovo u poređenju sa drvetom, ugljem, strujom ili klasičnim peletom od drveta koji zimus košta prosječno 300 eura po toni.

– Pelet od ambrozije kojeg proizvodim pomoću postrojenja koje sam osmislio i napravio, košta 15 eura po toni.

To je cijena struje i ništa više. Ambrozije, biljke koju svi nastoje iskorjeniti ali u tome ne uspjevaju, ovdje ima na sve strane. Dakle, sirovina za moju peć raste ispod prozora po cijelom polju, na sve strane je ima pa zato nema razloga za brigu, bar iz moje perspektive – objašnjava ovaj vrijedni Srpčanin, poznat po svakojakim inovacijama i originalnim idejama.

Ipak, o peletu iz njegove vlastite proizvodnje pročulo se u cijelom kraju. Radu mnogi znatiželjno zapitkuju u nevjerici, sumnjičavo slušajući njegovu priču o improvizovanom postrojenju i svojeručnoj tehnologiji.

– Trebalo mi je godinu do dvije da osmislim ovu, po izgledu, skromnu ali po učinku vrijednu liniju za proizvodnju peleta. To je takozvana kućna radinost, sve je napravljeno po vlastitim zamislima i konsultacija. Nije to baš išlo lako, uvijek je bilo manjih problema, ponešto nije radilo kako treba, zaglavljivala se sirovinska masa, vezivo nije funkcionisalo i tako redom. Bio sam uporan, nisam odustajao i tako sam, u pravo vrijeme usavršio svoju proizvodnu liniju u šupi, gdje po potrebi sam sebi napravim dovoljne količine peleta – priča Vujić pokazujući pune plastične korpe peleta i buradi sa ambrozijom. Radi se o mljevenoj smjesi sjemena, lišća i stabljike ambrozije.

– Deo sam obezbjedio tokom filtiranja soje, odvajanjem ambrozije od ove uljarice. Ostalo sam lako obezbjedio jer ambrozija nezaustavljivo raste.. Država se decenijama bori da iskorjeni ovu štetnu biljku ali, na moju sreću, u tome ne uspjeva.. Uvijek sam se pitao zašto i konačno sam shvatio – pojašnjava Vujić.

Podsjeća da je problem veziva takođe rješio na jedinstven način.

– U industrijskoj proizvodnji koristi se lepilo kao vezivo, ali istu funkciju ima i jeftinije bijelo brašno pa čak i mekinje, otpad koji nastaje tokom mljevenja pšenice. Kada se ugrije, brašno dobije i ljepljiva svojstva – zaključio je ovaj srbački inovator iznoseći svoje recepte jeftinog grijanja.

Napominje da poslije sagorijevanja ostaje malo više pepela nego korištenjem peleta od drveta ali to, kaže, ne predstavlja problem. Pošto zakonom nije dopušteno sijanje ambrozije, objašnjava Vujić, on ne očekuje stimulaciju od države za svoje aktivnosti i korištenje ove biljke u proizvodnji peleta.

– Korist od moje inovacije je višestruka, interes osim mene imaju moje komšije i svi ljudi ali ne i država koja je odgovorna za suzbijanje ambrozije. Kada bi se dozvolila ambrozija, ozbiljnije bih se posvetio tome poslu, a sve njive i livada, posebno zapuštene parcele u Sitnešima i cijeloj srbačkoj opštini i šire bile bi posijane ambrozijom – smatra Vujić koji se, takođe bavi mehanikom, poljoprivredom i stočarstvom.

“Svi bi mogli da imaju gotovo pa besplatnu energiju ( električnu i toplotnu ) koja ne bi uništavala planetu”.

ALTERNATIVNO/BLIC

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *