Piti prije spavanja: 3 napitka za bolji san i brzo sagorijevanje masnoća

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Nemiran, plitak i isprekidan san ima snažan utjecaj na stanje našeg organizma. Upravo zbog toga, nenaspavanost je usko povezano s debljanjem i pojačanom žudnjom za hranom, hormonalnim promjenama, lošim raspoloženjem te porastom nivoa šećera u krvi, piše “Zadovoljna“…

Osim stresa i bolesti, na san utiču i naše svakodnevne prehrambene navike, posebno hrana i piće koje konzumiramo prije odlaska na počinak. I dok nas neki napici drže budnim i nikako nisu preporučljivi prije spavanja, drugi imaju potpuno suprotan efekat te, osim što mogu popraviti san, jačaju mišiće, regulišu nivo šećera u krvi, te ubrzavaju sagorijevanje masnoće u tijelu.

Upoznajte 3 napitka uz koje lakše možete doći do toliko željenog cilja – gubitka viška kilograma:

1. Mlijeko

Mlijeko se od pamtivijeka koristi kao svojevrstan “apaurin” prije spavanja. Osim na djecu, čaša mlijeka ima uticaj i na odrasle. Mlijeko pomaže da brže zaspite i spavate bolje, a bolji san znači i manja žudnja za hranom. Isto tako, ženama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mlijeka koji se sporo razgrađuju i tako “hrane” mišiće, a ne masno tkivo.

2. Čaj od kamilice

Šoljica tople kamilice prije spavanja djeluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak podstiče stvaranje glicina – neurotransmitera koji opušta živčani sistem i djeluje poput blagog sedativa. Međutim, čaj od kamilice prije počinka reguliše i tjelesnu temperaturu te nam tako pomaže da se brže i bolje “ušuškamo” u san, ali i reguliše nivo šećera u krvi koja je ključna želite li smršaviti.

3. Sok ili smoothie od grejpa

Iako voćne sokove nije preporučljivo piti prije spavanja, sok od grejpa zaista je izuzetak. Samo decilitar prirodnog soka od grejpa može vam pomoći da i tokom noći sagorijevate masnoću iz tijela. Ovaj gorkasti napitak reguliše biološki dnevni ritam, a antioksidansi iz grejpa bijelu masnoću koja sakuplja kalorije pretvara u smeđu masnoću koja troši kalorije.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *