” ĆEVAPI ” – Kao iz Ćevapdžinice su…meso je sočno, a lepine ko duša..Ovako ih ja pravim već godinama

Slana jela
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci:
Smjesa za meso
500 g mljevenog mesa
5 cehni bijelog luka
2 kasikice sode bikarbone
Po zelji sol i sto vise bibera
1 dl kisele vode
Lepine:
500 g brasna
2 kasikice secera
2 kasikice soli
1 vrecica kvasca
1 dl ulja
2,5 dl mlake vode

Priprema:
1.
Meso staviti u masinu za mljevenje(multipraktik),dodati sitno izriban bijeli luk, sodu bikarbonu, sol, biber i kiselu vodu.Sve zajedno izmjesati.Smjesu sasuti u posudu i ostaviti u frizider da stoji dok lepinje ne budu gotove.
2.
Brasno, kvasac, secer i sol sastaviti i promjesati.U vodu dodati ulje i zamjesiti lepinje.Kad se sve sjednacilo, da nema vise brasna dodati jos 3 kasike ulja pa dobro izmjesati 1-2 min.Ostaviti na toplom da se udupla
3
Kad je tijesti nadoslo, izvaditi ga na radnu povrsinu i podjeliti na 4 djela.Svaki dio oblikovati u lopticu a onda valjkom rastanjiti da bude debljine 1 cm.Svaku lepinju staviti na cistu krpu i prekriti sa drugom krpom.Ostaviti da stoji 15-ak min.
4.
U medju vremenu, ukljuciti rernu na 250*C i u nju staviti pleh za peci da se zagrije dobro sa rernom.Na tako vreo pleh stavljati lepinje i peci dok ne dobiju smedjkastu boju.Brzo se napusu i porumene.
5.
Pecene lepinje vaditi i staviti ih na salavetu, prekriti krpom i ostaviti da se ohlade.
6.
Meso izvaditi iz frizdera i pomocu lijevka istiskivati cevape (moze i neki veci spric) peci ih u tavi.
7.
Kad su svi cevapi peceni u tavu gdje su se pekli doliti pola litra vode i malo vegete, pustiti da prokuha i smaknuti sa vatre.
8.
drugu tavu u kojoj nemoze da zagori ili da se zalijepi staviti na vatru i zagrijati dobro, dodati po malo vode unutra 3-4 kasike i na to tako vrelo staviti lepinju, koju smo prepolovili.Dok lepinja vodu upije i malo sasvim se zapece izvaditi iz tave i ponoviti postupak sa ostalim lepinjama.
9.
“Natrpati” dosta luka i uzivati

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *