Ova biljka prodire na mjesta do kojih ne stižu lijekovi

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

U pučkoj medicini bezbroj je recepata za ljekovite pripravke od borovice.

Borovicu (Juniperus communis L.) zovu i brinje, borovica obična, fenja, kleka, smreka, šmrika, venja. Ljekovito djelovanje po mojem mišljenju najbolje je opisao dr. Fran Kušan, profesor botanike s Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. – Pospješuje izmjenu tvari, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma – rekao je.

Jača organizam

Borovica u prvom redu djeluje na urinarni, respiratorni, digestivni i živčani sustav. Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici prodire borovica, npr. u urinarnim putovima u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijom E. coli borovica kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lijek, a rezultati su brzi i sigurni. Liječenje borovicom ne provodi se kod upale bubrega jer može izazvati krvarenje i pojavu bjelančevina u mokraći. Baktericidno djelovanje borovice dolazi do izražaja kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije, kao nefritis, cistitis, pielitis, itd. U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma. To pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost reakcije organizma na bolesti.

Pojačava mokrenje

Od grančica borovice priprema se čaj koji izaziva pojačano mokrenje. Plod borovice koristi se uvijek kad treba pojačati izlučivanje tekućine mokrenjem. Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih oboljenja, za pročišćavanje krvi, eliminaciju mokraćne kiseline i lošeg zadaha iz usta, kod gihta, reume kao i kod upale zglobova i upale mjehura. Eterično ulje borovice rabi se kod ekcema, psorijaze, kod bolesti zglobova, gihta, dišnih putova i organa te kod svih oboljenja želuca i crijeva.
Tinkturu od plodova borovice rabimo za liječenje pokvarenog ili otrovanog želuca, bronhijalnog katara, astme, bolesti bubrega i mjehura, išijasa, reumatizma itd. Dodavanjem bobica borovice rakiji dobivamo ljekoviti napitak za razne slabosti organizma, grčeve crijeva, kod početnih simptoma prehlade i gripe te kod vodenih bolesti. Zdrobljene bobice borovice rabimo za mazanje čela kod glavobolje, a zdrobljenim zelenim bobicama mažemo kožne lišajeve, razna ispupčenja na koži, kraste, čireve, otekline, svrab. U pučkoj medicini bezbroj je recepata za ljekovite pripravke od borovice, kao i u kulinarstvu, gdje se borovica rabi kao začin i konzervans pri kiseljenju povrća i pripremi sirupa. Od borovice se pripremaju ljekovite rakije.

Kontraindikacije: Uporaba borovice zabranjena je kod upalnih stanja bubrega te u trudnoći. Upute treba strogo poštovati jer svako predoziranje može izazvati štetne reakcije organizma, u prvom redu bubrega.

Kada se borovica i njeni pripravci dulje uzimaju, mokraća poprima miris po ljubicama.

Sirup – za liječenje dišnih organa

500 g borovica, 
3 l vode, med

Priprema: Borovice kratko prokuhajte u vodi. Nakon toga plodove zgnječite, još jednom prokuhajte, dodajte vodu po potrebi. Prokuhanu masu protisnite kroz sito i kad se ohladi dodajte med, toliko da nastane sirup. Sirup punite u staklenke sa širokim grlom.

Uputa za uporabu: Djeca uzimaju tri puta po jednu čajnu žličicu, sat prije obroka, a stariji dvije čajne žličice, sat prije obroka, tri puta dnevno. Liječi tuberkulozu pluća i jača želudac.

Čaj – za sva navedena oboljenja

1 čajna žličica zgnječenih plodova borovice, 2 dl vode

Priprema: Borovice prelijte kipućom vodom, poklopite, pustite da odstoje 15 minuta i procijedite.

Uputa za uporabu: Pijte kod svih spomenutih oboljenja, tri puta dnevno po jednu šalicu, prije jela.

Tinktura – za sva navedena oboljenja

2-3 šake zdrobljenih plodova borovice, 7,5 dl konjaka ili rakije

Priprema: Bobice močite tri tjedna, a bocu svakodnevno protresite. Procijedite. Uputa za uporabu: Uzimajte jedan do dva puta tjedno po 15-20 kapi na kocki šećera ili s vodom, čajem ili sokom. Koristi u liječenju svih spomenutih oboljenja. Tinktura je dobra i za masažu.

Kura s borovicom – za sva navedena oboljenja

Prvi dan žvačemo jedan plod borovice, 2. dan dva, 3. dan tri, 4. dan četiri, 5. dan pet i tako svaki dan jednu više sve do 16. dana kad uzimamo 1 plod manje, to jest 14 pa 17. dan 13 i tako sve do jednoga ploda.

Uzimanje: Bobice dobro sažvačite, gutajte slinu, a koštice ispljunite. Što je bolje i dulje žvakanje, povećava se učinak. Kura s borovicom namijenjena je za pročišćavanje krvi, pogotovu kod povećanih vrijednosti mokraćne kiseline, masnoće u krvi. Zdravi preventivno mogu uzimati do osam bobica, za jačanje imuniteta i za što bolje zdravlje općenito.

Iglice

Iglice je korisno zapaliti u prostoriji u kojoj boravi bolesnik i, općenito, za dezinfekciju prostorije. Iglice borovice, suhe ili svježe, mogu se dodavati raznim biljnim čajnim mješavinama.

www.prirodni-lijek.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *