Kako hrana zaustavlja dijabetes: Novo otkriće spas za milione oboljelih

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Brojevi kažu da u svijetu oko 380 miliona ljudi konkretno boluje od posebnog tipa šećerne bolesti, tzv. dijabetesa tipa 2.

Da je dijabetes tipa 2 čudna bolest, svjedoči i činjenica kojom se medicina bavi u posljednje vrijeme, a to je da se ovaj tip šećerne bolesti može “unazaditi”, što znači da njegova progresija neko određeno vrijeme može mirovati, piše “Kurir“…

Naime, stručnjaci kažu da konzumiranje samo 600 kalorija dnevno tokom 8 sedmica može spasiti živote onih koji pate od šećerne bolesti ovog tipa na način da oboljenje stagnira neki period vremena.

Dakle, dijabetes tipa 2 se može preokrenuti tako što se ishrana bazira na niskom unosu kalorija, pokazuju nova istraživanja. Naučnici sa Univerziteta Newcastle rekli su da višak kalorija dovodi do masne jetre, što posljedično dovodi do toga da jetra proizvede previše glukoze.

Prekomjerna mast se zatim prenese na pankreas, zbog čega ćelije koje proizvode insulin to ne rade i tako izazivaju dijabetes. Gubitak manje od jednog grama masti iz pankreasa može ponovno započeti proizvodnju insulina, obrnutim dijabetesom tipa 2, kažu istraživači.

Šta je studija pronašla?

Studija je pokazala rezultate u samo sedam dana od početka niskokalorične ishrane, jer se desio osjetan pad osjetljivosti na insulin.

U ovom vremenskom periodu nivo šećera u krvi koji su kod pacijenata sa dijabetesom znatno viši, postali su normalni.

“Dobra vijest za ljude sa dijabetesom tipa 2 je to što čak iako 10 godina imate ovu bolest, vjerovatno ćete biti u mogućnosti da je preokrenete tako što ćete “skloniti” tu malu, ali važnu količinu masti sa pankreasa”, poručuje dr Taylor i napominje da se u ovom trenutku to može učiniti samo uz značajan gubitak težine kroz niskokaloričnu dijetu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *