SEDAM ZNAKOVA DA VAM JE JETRA OZBILJNO OŠTEĆENA I DA HITNO TREBATE OTIĆI LJEKARU

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog oboljenja jetre. Kada su u pitanju organi za varenje, bolest jetre na drugom je stepenu mortalietea.
Do oštećenja jetre doće kroz razne fqktore, a tu je naravno i onaj nasljedni, zbog gentzeske predispozicije, zatim hronične bolesti jetre poput ciroze, zatim dugogodišnje izlaganje toksičnim materijalima, te mnogi drugi faktori..
Najbitnijje nam je da na vrijeme primjetimo simptome oboljenja jetre, kako bi na vrijeme mogli reagovati i spriječiti daljnje oboljenje.
Ovo su neki od simptoma, stoga dobro obratite pažnju na tekst ispod:
1. Umor
Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Jetra je zadužena da:
– čisti krv metabolišući alkohol i lijekove i time neutrališući otrovne supstance u organizmu
– sintetiše osnovne tjelesne proteine, kao što su proteini koji sprečavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv
– proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše tijelo može da koristi
– reguliše snabdijevanje energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu našem mozgu i tijelu
– reguliše ravnotežu hormona, kao i nadbubrežne i štitne žlezde.

Hroniči umor i iscrpljenost, jglavni su faktori koji upućuju na simptome oboljenja jetre. Osjećaj umora i iscrpljenosti, dešavaju se zbog povećanog nivoa toksina u krvi, koje jetra usljed slabljenja ne može obraditi i eliminisati.

2. Suha i iritirana koža
Iritiranje kože, kao i njeno svrbljenje, također je potencijalan znak mogućeg oštećenja jetre.Kako bi jetra bila zdrava, našoj koži je potrebna vlažnost, koja se obrzbjeđuje putem tjelesnih tečnosti. Kada ne dobija dovoljno tečnosti, nije neuobičajeno da koža poprimi drugačiji izgled, kao što je crvenilo na šakama i stopalima, žuta sluzokoža (odnosno žutica), neobjašnjive tamne ili svetle mrlje na određenim delovima tela.

3. Bolovi u stomaku
Ako vam je jetra oštećena, uobičajeno je da osjetite bol u predjelu stomaka. Ovaj bol vam stvara “probadajući” ili “pulsirajući”. Dugoročna upotreba lijekova na svoju ruku, a čak i prepisanih lijekova, može da rezultira dodatnim oštećenjem jetre. Ukoliko imate konstantan bol koji se može opisati kao “probadajući ili pulsirajući”, a koristite lijekove, hitno se obratite ljekaru.

4. Mučnina ili povraćanje
Mučnina ili povraćanje Foto: wikihow.com
Kao što je ranije pomenuto, jedna od glavnih funkcija jetre je da detoksikuje, očisti i protera iz našeg tela sve toksične supstance. Kada je ta njena funkcija narušena, može se javiti gomila problema, uključujući i iznenadne promene u normalnom varenju i metabolizmu. Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, pa se bilo koje stanje jetre manifestuje i probavnim problemima. Mučnina i povraćanje često se javlajaju zbog nakupljanja toksina koje jetra ne može da eliminiše.

5. Modrice
Još jedna važna uloga jetre je proizvodnja proteina enzima, kao što je enzim koji sprečava zgrušavanje krvi. Kada je ova funkcija jetre narušena, uobičajeno je da se vide promjene na koži. Kada jetra uspori ili potpuno zaustavi proizvodnju proteina neophodnih za zgrušavanje krvi, osoba će lako dobiti modrice i krvariti.

6. Otečen stomak
Oštećenje jetre ometa normalno snabdijevanje organa krvlju, što stvara pritisak u okolnim venama. Okolne vene su one vene odgovorne za transport krvi od slezene i crijeva do jetre. Prekid u ovom procesu dovodi do skoka krvnog pritiska – stanja poznatog kao portalna hipertenzija. Zbog portalne hipertenzije, u abdomenu se nakuplja tečnost i ovo stanje se naziva ascites. Ascites može nastati i zbog nemogućnosti jetre da sintetiše neke druge krvne proteine.

7. Žutica
Oštećenja jetre mogu dovesti i do promjene boje očiju i kože. Ovo se dešava zbog nakupljanja žučnog pigmenta zvanog bilirubin, koji jetra ne može pravilno da razloži. Žutilo kože i očiju naziva se žutica. Osim promene izgleda očiju, žutica ima i druge simptome, kao što su taman urin, svrab cijelog tijela i kognitivna oštećenja.
Dobra vijest je da je jetra veoma prilagodljiv organ, koji je često sposoban da izliječi sam sebe. Naravno pod kontrolom ljekara. Ukoliko imate nkee od gore navedenih
simptoma, oobavezno se javite vašem ljekaru, jer što se ranije otkrije neko oboljenje, veća je vjerovatnoća bržeg i uspiješnijeg potpunog izliječenja.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *