Ako vidite OVO na zglobu ruke, zaustavite sve što radite i odmah idite doktoru – Razlog je zastrašujući!

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Iako su vam neke promjene na koži ili dijelovima tijela, naizgled beznačajne, ne igrajte se time. Mogu postati ozbiljnije.

Otečeni zglob se može javiti zbog artritisa, iščašenja, frakture kostiju, ali i iz ovih razloga:

Tenosinovitis – je upala sinovijalne tekućine, tj. tekućine koja okružuje i podmazuje zglob. Oticanje zgloba se može javiti zbog ove upale, a najčešće se dešava kod ljudi koji rade fizičke poslove, piše “Megagiga“…
Nodularni tenosinovitis – je uzrokovan tumorima (otocima) na ruci. Pojavljuju se na palcu i kažiprstu, a mogu se naći i u zglobovima, koljenima i kičmi. Ovi tumori su obično bezbolni.
De Quervain sindrom – ova neobična bolest dovodi do bolova i oticanje zglobova, a također uzrokuje i pojavu cisti. Napada ligament potreban za pokretanje palca ka dole i gore. Zbog ovog sindroma, ti pokreti postaju bolni.
Ganglioni – kvržice koje nastaju zbog promjena vezivnog tkiva ili vlakana pored zgloba. Mogu narasti i do 2.5 cm.
Lipomi su benigni tumori zgloba koji se također mogu javiti na dlanu. Uzrokuju povećanu osjetljivost i bolove. Tretiraju se lijekovima,a nekada ih je potrebno i operisati.
Potrebno je vodite računa o svome zdravlju i da se posavjetujete sa doktorom. Iako su vam neke promjene na koži ili dijelovima tijela, naizgled beznačajne, ne igrajte se time. Mogu postati ozbiljnije.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *