Uvijek, ali uvijek izuvajte cipele kad ulazite u kuću! Poslije ovoga vam više ni neće pasti na pamet da uđete obuveni

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Ništa ne prija tako dobro kao kad poslije napornog dana izujete cipele i malo se prošetate po toplom i mekom tepihu, ali tamo bi mogla da vas čeka jedna velika opasnost

Ako svaki put hodate po kući u cipelama, te navike se odmah morate riješiti, pa čak i ako u cipelama hodate malo. Jedno istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što to mislite.

Studija Univerziteta u Arizoni je pronašla čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 procenata cipela.

Bakterija “Escherichia coli” je pronađena na 27 posto cipela zajedno sa još sedam vrsta bakterija, uključujući “Klebsiellu pneumoniaeu” koja može izazvati infekciju mokraćovoda i “Serratiu ficariu” koja može izazvati infekcije disajnih puteva.

– Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Ešerihije koli. Na površini manjoj od 0,1 metar kvadratni u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 miliona bakterija, dok je na istoj površini poklopca WC šolje pronađeno je “samo” 50 bakterija, upozorava mikrobiolog Keli Rejnolds, profesor na Univerzitetu u Arizoni.

Kada je riječ o prenošenju bakterija s cipela na podove u toplom domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama možete da prenesete od 90 do 99 procenata bakterija.

Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39 posto cipela nalazi bakterija “Clostridium difficile”, otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebali da izujete cipele. Ukoliko je moguće, cipele, odnosno patike perite u mašini za pranje veša i to deterdžentom jer se na taj način, broj bakterija može smanjiti za 90 procenata. Takođe, podove i tepihe čistite sredstvima za dezinfekciju poput parnog perača.

Izvor: telegraf

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *