Nakon što im je umrla kćer, tata upozorava na tu jezivu opasnost koja prijeti u svačijem domu

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Pogotovo kada pročitamo ovakve strašne priče stvarnih ljudi kojima se u sekundi dogodila tragedija.

S takvom pričom u javnost je izašao užasnuti tata koji ne može preboljeti smrt svoje dvogodišnje kćeri Francesce, a kako i sam kaže – sam je kriv za to. I to je ono najgore od svega. Bili ste uz dijete, ali samo jedan okret glave, jedan trenutak nepažnje, a da i dalje niste svjesni što se događa, piše “Index“…

Njihova je kćer, naime, progutala malu (gumb) bateriju, no nije se njome počela gušiti, pa zato tata nije odmah shvatio šta se događa. Ali dok je on mirno sjedio pored nje, baterija je s prvim kontaktom sa slinom počela korodirati te je na kraju malena umrla u mukama nakon što joj je tekućina iz baterije doslovno spalila unutrašnje organe, od čega je na kraju i umrla.

“Užasno mi je teško o tome govoriti. Ne mogu vam opisati kolika me krivnja izjeda jer sam bio tamo, s njom, a nisam primijetio šta se događa. Zato vas želim upozoriti ne samo zato da pazite gdje ostavljate predmete u kojima se nalaze te male baterije, već zato da, ako vam se to ikada i dogodi, znate prepoznati nuspojave. Ja ih nažalost nisam primijetio na vrijeme, nisam ni znao za njih. Možda … da sam znao. Možda za nas ne bi bilo kasno”, ispričao je gušeći se u suzama ožalošćeni otac George Decebal Asan koji je ovaj video snimio u saradnji sa američkom organizacijom “Child Accident Prevention Trust”.

I sada zajedno pokušavaju podići svjesnost o opasnostima koje vrebaju u domovima.

“Moja je Francesca progutala rezervnu bateriju koja se nalazila u originalnom pakovanju naših 3D naočala. A takvih je predmeta u domovima jako puno – nalaze se u ključevima, toplomjerima, u muzičkim čestitkama, doslovno vrebaju iz svakog ugla, pa stoga sve njih morate zaista čuvati daleko od dohvata djece koja su još uvijek toliko mala i nesvjesna opasnosti. I još uvijek sve živo prvo stave u svoja usta te su zbog toga dvostruko opasnije od drugih sitnih predmeta s kojima bi se mogli ugušiti. Ali gušenje bi svaki roditelj primijetio na vrijeme i reagovao, a ovako – niste ni svjesni da se pred vašim očima odvija nešto tako strašno što u velikoj mjeri na kraju rezultuje smrću.

No ona neće nastupiti odmah – dijete će vam dati znakove, pa ih znajte i prepoznati. Ako dijete nekako teško diše, počne naglo plakati, prima se za bolna prsa ili trbuh, odjednom zvuči promuklo, traži vode ili teško pije vodu i guta. Ili je već baterija učinila štetu pa nastupi proljev, krvava stolica, povraćanje… u tom slučaju nikada ne čekajte ni trenutka. Požurite na hitnu, možda vaše dijete nije progutalo ništa, ili ste se samo uplašili, ali u svakom slučaju bolje je promptno reagovati, nego čekati da se situacija smiri. I to zato što u ovakvim slučajevima ne postoji vrijeme koje će “popraviti” stvar, već je može samo pogoršati.

Pogotovo ako koristite litijumske baterije, jer kada one dođu u kontakt sa slinom, nastaje jaka hemijska reakcija koja stvara tekućinu kakva se inače koristi za dezinfekciju i odčepljivanje odvoda, što doslovno pali sve što dotakne i u roku od dva sata može ubiti osobu.

I zato, ako ikada posumnjate na ovako nešto, odmah se zaputite doktoru. Ne čekajte ni časa, pa iako se i osramotili kada shvatite da je nestala baterija još uvijek na “svom” mjestu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *