POGAČA KRUNA ILI CVET POGAČA, SVEJEDNO KAKO SE ZOVE, BITNO JE DA JE PREDOBRA!!

Pecivo
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
500 g brašna
10 g suvog kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

30 g omekšalog putera
50 g otopljenog putera
po želji susam, crni susam, laneno seme,razne semenke
1 кašičica mleka
1 jaje + 1 belanacPriprema

PRIPREMA:
1.
Zagrejati mleko da bude toplo, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati pa ostaviti na stranu dok se kvasac ne podigne, oko desetak minuta.
2.
U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno,kašikicu soli pa sve dobro promešati, napraviti udubljenje na sredini pa dodati, 50 g otoljenog putera, jedno celo jaje i jedan belanac, žumanac ostaviti za premazivanje pogače, i nadošli kvasac sa mlekom.
Sve dobro sjediniti, pa sipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta, ako vam je potrebno dodati malo brašna po radnoj površini.Testo treba da bude elastično i mekano.
Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.
3.

Naraslo testo premesiti pa podeliti na 5 jednakih delova.
Od jednog dela,premesiti pa ga oblikovati u loptu i staviti ga na sredinu pleha, koji ste prethodno podmazali sa puterom, veličine od 22cm do 24cm, moj je bio 20cm i zato mi je pogača otišla u visinu.
Drugi deo podeliti na 3 dela, pa ih rastanjiti i napraviti pletenicu,koju ćete obaviti oko lopte u sredini.
4.
Od preostalih tri dela, uzeti jedan deo, razvaljati ga otprilike 20cm u prečniku,premazati ga omekšalim puterom, pa tako i sa sledećim delom, razvaljati, staviti ga preko prvog i njega premazati omekšalim puterom, i sa trećim, razvaljati, staviti ga preko prethodne dve kore, ali ga nemojte premazivati puterom.
5.
Rastanjiti sve kore u jednu pravougaonu koru, debljine,2mm pa je premazati ostatkom putera. Zaviti je kao rolat.
6.
Seći rolate veličine od 2 do 2.5 cm pa ih ređati u krug oko pletenice, blago ukošene ali da vam se jedan deo rolata sastavlja sa pletenicom.
7.
Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka, posuti semenkama po želji, pokriti i ostaviti da još malo naraste, oko pola sata.,
8.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 30 minuta, ili dok vam fino ne porumeni.
Toplu pogaču premazati sa vrlo malo otopljenog slanog putera, ostaviti a se ohladi u kalupu, oko 5 minuta, pa je izvaditi i ohladiti je na žici.
9.
Uživajte kao što smo i mi uživali.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *