NIKAD JEFTINIJE LJETOVANJE NA JADRANU: NOĆENJE, PRVI RED DO MORA – 10 EURA!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Na pragu srpnja cijene smještaja na Jadranu nikad nisu bile jeftinije. Tako se krevet u obiteljskom domaćinstvu na odličnim lokacijama od Istre do Dubrovnika ovih dana može dobiti za nevjerojatnih šest eura, a cijeli četverokrevetni apartman u nekom od poznatih ljetovališta za svega 25 eura dnevno.

Cijene su to koje se u Hrvatskoj nisu nudile ni u prvim poratnim godinama, pa je jasno kako se ne radi o manjku zanimanja gostiju, nego o višku kreveta. Prva je to od već vidljivih posljedica nekontrolirana rasta te vrste smještaja koja se opasno približila brojci od gotovo 600 tisuća postelja koje iznajmljuje 65 tisuća domaćinstava, pa su i sami iznajmljivači koji su se uključili u taj “biznis” ovih dana sve skeptičniji prema zaradi koju će imati u sezoni.
Iznajmljivača je sve više, a gostiju jednako. Lipanj je zato prošao uglavnom u polupraznim apartmanima, pa prema sadašnjim podacima o rezervacijama većina njih može računati na tek 40 do 50 dana popunjenosti, što je uvjerljivo najniži postotak iskorištenosti turističkih kapaciteta u Hrvatskoj.
Čak su i kampovi, koji gotovo isključivo ovise o vremenskoj prognozi, uvjerljivo premašili zauzetost kapaciteta u privatnom smještaju, koji posljednjih godina rastu po dvoznamenkastoj stopi.
‘Nitko se time ozbiljno ne bavi’
“Naš privatni smještaj je neorganiziran, rascjepkan i bez ikakvog marketinga i suvisle prodaje, pa se sve svodi na to koliko je koji vlasnik snalažljiv i koliko se ozbiljno posvećuje tom poslu. Nekih 50 dana zauzetosti ne može se nazvati poslom, toliko je znala naći gostiju i svaka “baba Mara” prije 50 godina. Privatni apartmani samo rastu, portali za buking i rezervacije sve su puniji iznajmljivača, a nitko se time ozbiljno ne bavi. Zato će njihova popunjenost biti svake godine sve manja”, ispričao je iznajmljivač iz Tučepa kojemu su apartmani popunjeni 150 dana godišnje.

Cijene se znaju i prepoloviti na mjestu događaja
Tradicionalnih lipanjskih gostiju koji su nas masovno pohodili i dolazili u privatni smještaj u lipnju, poput Čeha, Slovaka, Poljaka i građana BiH, ove je godine manje pa u panici od praznih apartmana ovih dana vlasnici i najbolje krevete u prvom redu uz more nude svega za 10 eura.
Oglašene cijene su znatno veće, ali u konačnici se one na mjestu događaja znaju i prepoloviti, kažu u turističkim mjestima. Tako se ovih dana 4-krevetni apartman u Sukošanu nudi za 30 eura, u Biogradu za 35 eura, u Zatonu za svega 27 eura. Na Pagu je soba do kraja lipnja u apartmanu 12 eura, a u Vodicama četiri osobe mogu ljetovati u apartmanu do početka srpnja za 30 eura.
No, ni u Splitu nisu sve postelje pune, pa se apartman za četvero na Bačvicama iznajmljuje ovih dana za 50 eura, a u Makarskoj uz more za 40 eura, u Kaštelima je krevet u apartmanu šest do osam eura, koliko i u nekim praznim apartmanima na Pelješcu

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *