LAGANI LJETNI RUČAK NA BRZINU: SLOŽENAC OD TIKVICA

Slana jela
Podijelite sa prijateljima!!!

Fini i lagani slozenac od tikvica koji uz salatu i malo kiselog vrhnja moze biti kompletni obrok ili fini prilog uz peceno meso ili ribu .
Sastojci

2 srednje tikvice
100 g pancete
1 luk
2 reznja cesnjaka
6 jaja
240 ml kiselog vrhnja
60 g ribanog topivog sira
sol i papar
Priprema

1.
Najprije tikvice naribaj , posoli i ostavi sa strane da ispuste sokove . Pancetu narezi na trakice i kada porumene dodaj luk i cesnjak , pa dinstaj uz stalno mijesanje dok ne uvenu . Skini sa vatre i pusti neka se malo prohladi .
2.
U zdjelu za mijesanje stavi jaja i kiselo vrhnje i dobro izmuti vilicom dok smjesa ne postane ujednacena . Sve lagano posoli i popapri i jos jednom sve dobro izmijesaj . Ostavi sa strane do upotrebe .
3.
Tikvice dobro ocijedi od tekucine , najbolje u cistom kuhinjskom ubrusu . Ocijedjene tikvice stavi u zdjelu , pa im dodaj pancetu sa lukom i malo soli , te sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu . Posudu za pecenje premazi uljem i po dnu ravnomjerno rasporedi tikvice .

4.
Preko tikvica prelij pripremljenu mjesavinu jaja i kiselog vrhnja . Sir naribaj i ravnomjerno pospi preko jaja . Peci u ugrijanoj pecnici na 175 stupnjeva oko 40 min dok se sve ne ispece i lijepo porumeni .
5.
Peceni slozenac izvadi iz pecnice i pusti neka se malo prohladi 15-tak min. Slozenac rezi na kocke , na svaku kocku stavi zlicicu kiselog vrhnja i pospi sjeckanim zelenim lukom ili persinom . Serviraj uz salatu kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu .

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *