Oslobodite se NEPRIJATNIH TEGOBA, NADUDOSTI I GASOVA: Riješite se ŠLAUFA na stomaku uz pomoć DVIJE JEDNOSTAVNE stvari!

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Ako je ignorišemo, vremenom možemo doći u situaciju da bitno mijenja kvalitet našeg života, ograničava nam aktivnosti i čini da se osjećamo loše veći dio vremena.

Sa prof dr Tomicom Milosavljevićem, gastroenterologom iz Kliničkog Centra Srbije, razgovarali smo o tome koji su uzroci nadutosti i ključne preporuke kojih se moramo pridržavati ukoliko želimo da riješimo ovaj problem, piše “Telegraf“…

“Nadimanje (nadutost) je prisustvo viška vazduha i neprijatnog osjećaja u trbuhu. Smatra se da oko dvije trećine opšte populacije povremeno ili stalno ima ovaj problem”, kaže dr Milosavljević.

Šta izaziva nadutost?

Nadimanje može da bude samostalan simptom ili posljedica nekog organskog ili funkcionalnog oboljenja, ali samo po sebi ono nije bolest. Uglavnom se ponavlja s vremena na vrijeme, traje različito, i nema uvijek direktne veze sa stepenom uhranjenosti odnosno gojaznošću.

Postoji mnogo različitih uzroka. Najčešći su loša ishrana i intolerancija na hranu – posebno na laktozu i fruktozu – kao i neravnoteža u crijevima gdje nepoželjne bakterije dominiraju i proizvode abnormalne količine gasova, pa uzrokuju nadutost. Kod velike većine osoba sa ovim tegobama ne radi se o organskom oboljenju – što znači da razlog za stomačne tegobe nije konkretna bolest, kao što su čir, kamen u žuči ili tumor.

Koliko ishrana utiče na nadutost?

Nadimanje može, ali i ne mora da bude povezano sa unošenjenjem hrane. Nekada se pacijenti žale na nadutost i kada popiju samo vodu, pa kažu “doktore, stomak mi je nadut kao da sam u drugom stanju”.

Svakako da unošenje tzv. “teške” hrane kao što su kupus, kelj, brokoli ili neke mahunarke utiče na nadutost. Ovakva hrana se teže vari, pa na scenu stupaju mikroorganizmi koji su normalno prisutni u crijevima i koji pomažu varenje hrane. Njihova aktivnost dovodi do stvaranja gasova koji često daju karakterističan, neprijatan miris.

Ponekad i sam način ishrane može biti uzrok problema, pa tako prejedanje ili brzo gutanje hrane dovodi do unosa viška vazduha i obično je praćeno nadutošću, gasovima i podrigivanjem.

Kako riješiti problem?

Konačan uspjeh u liječenju zahteva saradnju pacijenta i doktora: pacijent treba da razmotri mogućnost promjene svakodnevnog životnog ritma i loših prehrambenih navika, a doktor mora da umije da sasluša, da razumije, ohrabri i racionalno izabere prave terapijske preporuke. Samo tako će konačni rezultat biti pozitivan. U terapiji nadutosti, iskren i otvoren razgovor sa doktorom pravi je put da se isključe neka tipična stanja i bolesti koja mogu biti uzrok ovog neprijatnog simptoma.

Važno je međutim i napomenuti da su nadutost i gasovi u najvećem broju slučajeva prolazne tegobe, koje utiču prije svega na kvalitet života pacijenta. Zbog toga je najvažnija stvar da se utvrdi uzrok. Ako nadutost uzorkuje ishrana što je uobičajena pojava, može biti korisno vođenje dnevnika ishrane. Ovo uključuje zapisivanje svih namirnica i pića koji se konzumiraju tokom cijelog dana, u trajanju od nekoliko sedmica, i bilježenje nepoželjnih simptoma. Na taj način može se uočiti obrazac, pa je moguće identifikovati sve okidače kako bi ih izbjegli.

Takođe, danas se dobro zna da neki sojevi probiotskih bakterija, mogu značajno da pomognu u riješavanju tegoba, a tome u prilog govore i sve aktuelne svjetske preporuke i smjernice. Ovakve bakterije poboljšavaju peristaltiku (ritmičke pokrete debelog crijeva) koji podstiču rad crijeva i poboljšavaju ukupno varenje.

Unošenjem dobrih probiotskih bakterija djelujemo direktno na uzrok problema, jer probiotski preparati na prirodan način, vraćaju ravnotežu narušenoj crijevnoj flori. Na taj način oni koriguju, smiruju ili potpuno eliminišu nadutost i gasove.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *