Mjesec dana nakon konzumiranja dvije banane dnevno, efekat će vas ostaviti bez daha

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Većina nas u današnje vrijeme “nema vremena“ da jede zdravo, te se odlučujemo za brzu hranu umjesto zdrave, dok količina konzumiranog voća i povrća zauzima vrlo nisko mjesto na listi odabranih namirnica.

Banane – Drukciji.ba
Share

Tweet

Share

E-mail

Prema mišljenjima naučnika i nutricionista, nije jasno zbog čega više ljudi preferišu takvu hranu u odnosu na namirnice koje su zdrave, odlične za nas i prije svega prirodne. Takve namirnice mogu da nam pruže sve što nam je potrebno kako bi naša tijela pravilno funkcionisala, piše “Webtribune“…

Advertisements

Uzmimo banane za primjer. Ovo voće je poznato kao omiljena hrana nekih životinja, što nije čudno uzimajući u obzir da, pored toga što su vrlo ukusne, takođe su i vrlo hranljive te predstavljaju pravo blago. Po riječima nutricionista, konzumiranje dvije banane dnevno tokom mjesec dana će učiniti da se vaše zdravstveno stanje znatno poboljša.

Evo kako i zašto:

Količina natrijuma u bananama je vrlo niska, a količina kalijuma visoka, što čini ovo voće odličnim za regulisanje krvnog pritiska i zdravlja srca. Naučnici su otkrili da se konzumiranjem banana svakodnevno može smanjiti rizik od srčanog udara za čak 40%.

Banana je sjajna za osobe koje imaju problema sa probavom, poput konstipacije. Banane su bogate vlaknima i zato su sjajne za brzo rješavanje problema sa crijevima.

Kad god se osjetite slabo, pojedite bananu jer će vam ona obezbjediti prijeko potrebnu energiju. Štaviše, banane su sjajan izbor užine, naročito prije vježbanja, stoga bi je svi sportisti trebali uvijek imati u torbi.

Banana vam može pomoći ukoliko patite od gorušice, jer predstavljaju dobar izvor antacida i mogu regulisati ovo neprijatno stanje.

U slučaju da vašem tijelu nedostaje gvožđa, banane su sjajna opcija. One sadrže supstance koje pokreću produkciju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina i dobre su za anemične osobe.

Banane pomažu kod upaljenog grla i kašlja.

Banane su bogate triptofanom, supstancom koja je vrlo bitna za naše tijelo jer je ono koristi tako što je pretvara u serotonin, odnosno hormon sreće. Dakle, sljedeći put kada se budete osjećali loše ili depresivno, pojedite bananu.

Istraživači su otkrili da studenti koji jedu banane za doručak, užinu ili ručak imaju značajno viši nivo koncentracije. To je zbog velike količine kalijuma u bananama koje podstiču rad mozga i olakšavaju učenje i pamćenje.

Trudnice bi naročito trebale da paze na svoju ishranu i trebale bi da znaju da su banane odličan izbor za njih jer su zdrave, ukusne i olakšavaju teret koji pogađa većinu trudnica. Banane takođe olakšavaju jutarnje mučnine jer povisuju nivo šećera u krvi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *