Pažljivo je pogledao sliku svog sina: I zbog jednog detalja shvatio da IMA RAK

Zanimljivosti Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Oven Skrivens iz Velike Britanije je ponosni tata malog Džeksona, starog svega 14 mjeseci.

Kada ga je slikao kao što to radi svakog dana, jedna slika činila se drugačije. Na jednom oku beba je imala bijeli odsjaj, drugo je bilo crveno, piše “Žena“…

Ta slika mu nije dala mira pa je počeo da istražuje. Prvo na internetu, a na kraju je otišao kod doktora. I za nepunih mjesec dana je mali Džekson krenuo na prvu hemoterapiju. U pitanju je, naime, bio retinoblastom, rijedak tip tumora koji se javlja na očnoj mrežnjači.

“Nakon toga sam pažljivo pregledao sve fotografije i tačno se primijetilo kada je rak nastao krajem novembra”, ispričao je otac medijima, a dijagnoza je postavljena već u decembru. Tumor se smanjio na trećinu prvobitne veličine, ali nikada neće sasvim nestati. Doktori, roditelji i mali Džekson mogu samo da se nadaju da će od retinomlastoma ostati mala i bezopasna masa. Ipak, Džekson će cijelog života morati da ide na kontrole.

Pošto je sve otkriveno brzo, očekuje se da Džekson neće imati većih problema sa vidom, eventualno malo sa perifernim vidom.

“Želimo da skrenemo pažnju ljudima na ovaj tumor, jer ga je prilično lako primijetiti na fotografijama sa blicom. Naravno, neće se pojaviti na svakoj, ali ako pažljivo gledate, uočićete ga ukoliko ga ima. Vidio sam djecu sa odstranjena oba oka jer su roditelji kasno vidjeli simptome. Najšokantnije mi je što mi je mnogo prijatelja reklo da je vidjelo takav odsjaj na slikama svoje djece i nisu se ni zapitali šta je”, kaže Oven.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *