TEHNIKA ZA UKORENJIVANJE BILO KOJE GRANE (samo 1 sastojak)

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Ako ste jedan od onih koji uživaju u razmnožavanju biljaka reznicama, zasigurno ste više puta htjeli znati postoji li domaći proizvod koji vam omogućava brže dobivanje biljaka. Iako u vrtićima prodaju hormone za ukorjenjivanje, i u prahu i u tečnosti, istina je da ih nije potrebno kupovati ako kod kuće imate ono što ću vam sljedeće reći.

Siguran sam da nećete morati napustiti svoj dom da biste ih tražili, jer se radi o proizvodima koji se koriste svakodnevno (ili gotovo). Evo naše liste s najboljim domaćim ukorjenjivačima za reznice.

Agenti za ukorjenjivanje tržišta
Na tržištu Postoje razni komercijalni proizvodi i hemijskog i hormonskog porekla. Prvi koji imaju hemijsko poreklo poznati su kao fitoregulatori. To su oni koji, prema dozama, Mogu imati različite načine primjene i mogu proizvesti različite efekte na biljke. kao što je slučaj sa ANA (1-naftilacetna kiselina). Ova vrsta fitoregulatora može se koristiti, na primjer, za prorjeđivanje plodova stabla jabuke, kao i za poticanje cvjetanja u slučaju ananasa.

Druga grupa koju imamo hormoni koji se uglavnom koriste za jačanje i stvaranje korijena. To postižu zahvaljujući činjenici da imaju aktivne materijale poput alginske kiseline, aminokiselina, manitola, između ostalog. Ovim proizvodima dodaju se i makro i mikrohranjiva gnojiva i uvijek u vrlo malim dozama. Teško je odabrati koji su najbolji ukorijeniteli na tržištu, pa također može biti zanimljivo napraviti domaće ukorijenitelje. Uspjeh agensa za ukorjenjivanje dolazi od načina upotrebe, doze, trenutka upotrebe sijena, vrsta na kojima se nanosi itd.

Najnormalnija stvar je da je formulacija sredstava za ukorjenjivanje na tržištu tečna i Primjenjuju se umakanjem baze reznica ili u prah. U ovom slučaju se nanosi nanošenjem površine za rezanje reznice ovom formulom.

Izrada domaćih sredstava za ukorjenjivanje
S obzirom na razliku od agenasa za ukorjenjivanje na tržištu, možemo napraviti naše potpuno prirodne domaće rootere. Imamo nekoliko početnih izvora. Bez obzira na aktivni materijal s kojim započinjemo, domaće sredstvo za ukorjenjivanje može se koristiti u našem organskom vrtu. Potrebno je potražiti određene izvore koji služe kao reakcija za poticanje emisije korijena. Ovi materijali su aktivniji i pogoduju rastu korijena, povećavajući njihov razvoj i u dužini i u broju. Iz tog razloga možemo primijeniti domaća sredstva za ukorjenjivanje kada ćemo saditi reznice, bilo cjepanice ili zeljaste vrste.

Vidjet ćemo koje su različite vrste kućnih korijena najčešće korištene i njihove glavne karakteristike:

kafe
Kafa nas na kraju probudi ujutro, ali također može pomoći reznicama da rastu korijenje. A to je da ima aktivne principe koji mogu stimulirati rast korijena. Za to, morate učiniti sljedeće:

Prvo morate zrna kafe (ili mljevenu kafu) prokuhati. Više-manje morate upotrijebiti oko 60 grama kafe na pola litre vode.
Nakon toga se sve procijedi kako bi se ostaci uklonili.
Na kraju, osnova rezanja poprska se rezultujućom tečnošću.
Cimet
Ako kod kuće imamo cimet, imamo sredstvo za korenje koje je vrlo lako i brzo napraviti. Ekstrakt cimeta dobar je stimulator korijena, čineći ga efikasnim rastom. U stvari, samo morate slijediti ovaj korak po korak:

Prvo se dodaju 3 kašike cimeta u 1 litru vode.
Poslije se ostavi preko noći da se odmori.
Napokon, filtrirajte i voila!
Tržište upotrebe je isto kao i prethodno. Stabljike reznica moraju se potopiti nekoliko minuta prije sadnje. Na taj način postižemo da korijenje može rasti u većem broju i s većom dužinom.

Leća
Mnogo je sjemenki koje tijekom klijanja oslobađaju veliku količinu hormona. Većina ovih hormona namijenjena je stimuliranju i potencijalu za razvoj korijena. Slučaj leće je nešto posebno. Čini se da je bogat ovim hormonima koji potiču razvoj korijena. Leća je mahunarka koja je, osim što se koristi za pripremu ukusnih jela, jedan od najpoznatijih sastojaka domaćeg korijena. Da bismo ih koristili kao takve moramo učiniti sljedeće:

Prvo se stavljaju u lonac s vodom na pet sati.
Zatim tucite sve, sočivo vodom.
Zatim se procijedi i rezultirajuća tekućina ulije u raspršivač.
Na kraju se prska u dnu reznice, odakle će izaći korijeni.
Vezani članak:
Kako napraviti domaće sredstvo za ukorjenjivanje s lećom
sos
Zahvaljujući vrbi možemo pripremiti moćan recept za ukorjenjivanje hormona na bazi salicilne kiseline. Vrba je drvo od kojeg se, osim za dobivanje aspirina, može koristiti i kao sredstvo za korenje. Za to, morate slijediti ovaj korak po korak:

Prvo se odrežu neke grane.
Nakon toga se operu i stave u posudu s vodom oko mjesec dana.
Nakon tog vremena grane se uklanjaju, a voda ostaje u frižideru. Grane se stavljaju u lonac s novom vodom i kuhaju nekoliko minuta.
Na kraju sačekajte da se ohladi i dodajte vodu koja je ostala u frižideru.
Sva ova prirodna domaća sredstva za ukorjenjivanje mogu se koristiti za poboljšanje faze ukorjenjivanja naših reznica. Pored toga, može se koristiti i vrlo dobro djeluje ako ga dodamo vodi za navodnjavanje na biljkama koje su tek posađene.

Nadam se da ćete s ovim informacijama saznati više o raznim domaćim agensima za ukorjenjivanje i njihovim karakteristikama.

Izvor:www.jardineriaon.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *