PRHKO TIJESTO ZA SAVRŠENE BLAGDANSKE KOLAČE

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Čarobna formula za pripremu omi­ljenoga prhkog tijesta glasi 3:2:1, što znači da uvijek na 3 dijela braš­na dolaze 2 dijela masnoće i 1 dio šećera, dok će mu svi ostali dodaci, kao što su jaja, orašasti plodovi, začini i arome, pružiti dodatnu noću.
Ključno je da sastojci budu hladni i da se tijesto brzo umijesi. Zato brašno i šećer prije miješenja pohranite u hladnjaku!
Tijesto se prije oblikovanja obvezno rashla­đuje pa se može pripremiti i dan prije te ostaviti u hladnjaku.

TRIKOVI ZA PRVU POMOĆ
Ako prhko tijesto usprkos svemu bude pretoplo i stoga vam se čini da je premasno, bolje je da ne dodajete brašno jer će ga ono samo isuši­ti. Pametnije je primiješati malo hladne vode.
Ako je tijesto, pak, preprhko pa se trusi, pomoći će žumance koje prije dodavanja valja u šalici izmiješati sa žlicom­-dvije šećera u prahu.
Kalupići će se lakše vaditi iz tijesta ako ih nakon izrade svakog keksa nanovo uvaljate u brašno.

VALJANJE
Tijesto je uputno razva­ ljati samo u malim porcijama, a ostatak za to vrijeme treba držati
u hladnjaku kako se ne bi previše zagrijalo.
Valjak vam se pouzdano neće lijepiti za tijesto ako ga pret­ hodno stavite u zamrzivač ili ga premažete tankim slojem ulja.
Prh­ko se tijesto inače može razvaljati i između dva sloja prozirne folije ili papira za pečenje, čime ćete si ujedno uštedjeti brašno za posipa­ nje radne površine.
Ravnomjerno valjati tijesto je važno kako keksići na tanjim krajevima ne bi zagorjeli te kako bi svi kolačići iz iste porcije bili istodobno gotovi.

GLAZURA BEZ MUKE
Pravilan omjer
Prosijte 250 g šećera u prahu pa ga izmiješajte sa oko 6 žlica so­ ka. Upotijebite li toplo mlijeko, glazura će ostati bijela, a liker će joj podariti ra niranu notu.
Trik s tuljcem
Pergamentni tuljac je praktičan za apliciranje tankih linija šećer­ ne glazure po keksićima. Od papira za pečenje načinite tuljac, gornji vrh savijte prema van pa škarama odrežite donji ugao.

Izvor:coolinarika.com

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *