MNOGI GRIJEŠE MISLEĆI DA SU DEBELI, A ZAPRAVO SE O OVOME RADI: Evo zbog čega vam je stomak velik

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Nadutost stomaka definira se kao pojava velike količine plinova u crijevima. Nadut stomak može biti tvrd na dodir, a osoba može imati i grčeve, vjetrove, proljev, a zbog pritiska nerijetko dolazi i do boli u donjem dijelu leđa.

Što najčešće uzrokuje nadutost?

– prejedanje
– gutanje zraka dok jedete ili pijete
– gume za žvakanje
– pušenje
– određena hrana

Uobičajeni krivci su:

– hrana bogata vlaknima
– namirnice s visokim udjelom masti
– pržena ili začinjena hrana
– gazirana pića
– grah i leća
– cvjetača i brokula
– mliječni proizvodi

Kako se najbrže riješiti

Menta

Istraživanja su pokazala da čaj od mente može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva, uključujući i plinove. Za najbolje rezultate popijte jednu šalicu prije svakog obroka. Nekoliko stručaka mente s toplom vodom umiruje želudac i smanjuje i olakšava grčeve.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice također može pomoći u smanjenju probavnih smetnja, plinova i nadutosti.

Jabukovo sirće

U vodi ili čaju razrijedite kašiku jabukovog sirćeta i popijte prije jela ili do tri puta dnevno.

Tjelesna aktivnost

Kako biste izbjegli plinove, probajte hodati odmah nakon jela.

Mnogi stručnjaci za lječenje ove tegobe preporučuju biljku koju skoro svako ima u kuhinji.

Riječ je o peršunu koji je diuretik, antiseptik i reguliše upale, a vijekovima je poznat kao vrlo ljekovita biljka u narodnoj medicini.

Peršun ima karminativna svojstva, kao i bosiljak, morač i kamilica, što ga čini moćnim prirodnim lijekom koji rješava problem nadimanja i gasova. Možete skuhati čaj od peršuna, piti vodu u kojoj je stajao ili ga stavljati u jela kako bi pomogao u regulisanju metabolizma i radu crijeva. Takođe, peršun sadrži folne kiseline, antoksidante (flavonidi), zdrava jedinjenja (miristicin i apiol) i vitamine K, C i A, pa je odličan prirodni lijek za cio organizam. Mnogi stručnjaci preporučuju i đumbir u borbi protiv nadimanja stomaka.

Očistite organizam od toksina i spriječite opasne bolesti jetre i stvaranje kamena u bubregu, a evo koji domaći lijek želi da proba cijeli Internet.

Stavite šolju vode da proključa, a zatim dodajte kašičicu kurkume i kašičicu đumbira u prahu. Promješajte napitak, pa dodajte jednu šolju mlijeka.

Napitak procjedite i zasladite medom. Đumbir i kurkuma su poznati kao namirnice koje najbrže izbacuju otrove iz tijela, a njihova kombinacija sa medom i mlijekom sačuvaće zdravlje organa.

( LijekizPrirode.com )

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *