Ovo je najprljaviji dio vašeg tijela: Na njemu se skupljaju bakterije, cijelo vrijeme smo bili u zabludi

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Razlog je taj što su ti dijelovi tijela mnogo podložniji za stvaranje bakterija.

Ipak, nekim djelovima tijela je potrebno posvetiti više pažnje nego drugim.

Razlog je taj što su ti dijelovi tijela mnogo podložniji za stvaranje bakterija.

Leđa- Iako leđa dođu u dodir sa vodom za vreme tuširanja, ipak im treba posvetiti više pažnje. Barem tri puta sedmično bi trebalo sunđerom prati leđa, kako bi se umanjile šanse za razvoj kožnih problema.

Područje ispod nokta- U današnje vrijeme je važnije nego ikada održavati higijenu ruku. Međutim, mnogi zaboravljaju na područje ispod nokta, a ako to preskočite budite svjesni da ste obavili samo pola posla. Ovo mjesto je izuzetno pogodno za stvaranje bakterija, a možete dodatno da ga održite čistim tako što ćete ga očistiti štapićem za uši, koji ste prethodno potopili u mlaku vodu i nasapunjali.

Iza uha- Ovo područje je poznato po lučenju sebuma, što je idealno za razvoj bakterija, a ako se ne čisti svakodnevno može prouzrokovati neprijatan miris.

Pupak- Pupak je toplo, zaštićeno mesto idealno za razvoj bakterija i trebalo bi da ga perete svakodnevno štapićem za uši koji ste prethodno umočili u sapun i vodu.

Jezik- Ljudi često misle samo na zube i desni kada se spominje dentalna higijena, ali zaboravljaju na jezik. Jezik je pun sitnih pukotina i izbočina, tako da je idealno mjesto za život bakterija. Rezultat loše higijene jezika je loš zadah ali i propadanje zuba. Savjet je da četkicom obavezno pređete po površini jezika kad perete zube.

Laktovi i pregibi na rukama- Iako ne obraćamo često pažnju na njih, ovi delovi tela su neretko prljavi zbog oslanjanja na njih. Ako ih ne čistite mogu da postanu smeštaj bakterijama i mogu da prouzrokuju mikro oštećenja na koži. Perite ih svakodnevno tokom tuširanja, ali budite temeljni.

Izvor:haber.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *