NE BACAJTE KORU MANDARINE: Ovo što možete napraviti od nje spasit će vas od kašlja i bolesti

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice ili za zdravlje grla

Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovito baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena. Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane kemikalijama.

Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga pojedite jednu žlicu meda.

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice.

Sastojci:

500 – 600 g mandarina

300 – 400 ml vode

1 žličica soli

350 g kristal šećera

350 ml vode

još šećera za valjanje korice

Postupak:

Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.

Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.

Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.

Ovaj članak na našoj stranici pročitan je ukupno 3278 puta. Podijelite ga sa prijateljima!

Sviđa Vam se ovaj članak? Podijelite ga sa prijateljima!

www.prirodajelijek.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *