POHOVANE TIKVICE – NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN

Slana jela
Podijelite sa prijateljima!!!

Ideja je potekla od moje seke Lakumićke…koja tikvice pohuje u lerni a ne na ringli ? Pametno…zato je i starija sestra…da bude bistrija…No, ja sam to malo razradila po našoj meri i evo rezultata…

Sastojci :
– 1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
– 2 jajeta
– 3 vrhom pune kašike kisele pavlake
– brašno
– prezla
– susam
-so
– papir za pečenje
– ulje ili mast

Priprema:
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto ? , u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.

Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.

Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo…uz n.pr. varivo od boranije i pečene krompiriće ?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *