NAJMOĆNIJE PRIRODNO SREDSTVO PROTIV OTICANJA NOGU: Više nikada nećete imati problema!

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Posljedica zadržavanja vode u nogama česta je pojava tokom vrelih ljetnih mjeseci, a ove tegobe izražene su i kod osoba koje dugo stoje ili hodaju.

Osim otoka i ukočenosti, ponekad se javljaju i bolovi u stopalima, gležnjevima i kolenima, ojsećaj težine u nogama i smanjena pokretljivost. U većini slučajeva ne postoji razlog za zabrinutost, ali to može biti posljedica i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Uzroci

Osim letnjih vrućina, ovaj veoma rasprostranjen problem mogu da uzrokuju umor, dugo stajanje, hodanje ili sedenje sa prekrštenim nogama, preterana upotreba soli u ishrani, trudnoća, gojaznost, PMS, fizički napor. Takođe, otečene noge mogu biti posljedica bolesti srca, jetre, bubrega, ali i proširenih vena, te bakterijskih ili gljivičnih infekcija stopala.

Kod osoba koje imaju proširenje ili trombozu vena, najčešće otiče samo jedna noga. Obavezno posjetite ljekara ukoliko su noge otečene duže vrijeme, imate prekomjernu tjelesnu težinu, ako ste u drugom stanju ili se pored otoka javljaju vidljive promjene na koži ili otežano disanje.

Prevencija

Umjerene fizičke aktivnosti, kao što su vežbanje i plivanje idealna su rekreacija, a uz to poboljšavaju cirkulaciju i pomažu da se ukloni višak tečnosti iz organizma. Ne preporučuje se dugo sjedenje i stajanje, čak i ako to nalažu posao i obaveze, a svaki slobodan trenutak treba iskoristiti za laganu šetnju, istezanje nogu i adekvatne vežbe.

Takođe, savjetuje se da se bar tri puta dnevno nakratko prilegne sa podignutim nogama, kao i da se unosi dovoljno tečnosti, najbolje vode i biljnih čajeva (što se manje tečnosti unosi u organizam, tijelo zadržava više vode). Pored toga, treba povesti računa o ishrani i smanjiti unos soli, izbjegavati nošenje visokih potpetica, neudobne obuće i suviše usku odjeće koja može da uspori cirkulaciju. Osim toga, tokom ljeta nije preporučljivo dugo boraviti na suncu jer toplota slabi vene i uzrokuje pojavu otoka.

Oblog od kičice, kantariona i breze

Pomiješati po 100 g sitno isjeckanog lista i cveta kičice i kantariona i 200 g usitnjenog lista breze, pa sve preliti sa 3 l vode. Mješavinu kuvati na tihoj vatri 2 sata, a nakon toga skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procijediti i ponovo blago zagrejati, pa natopiti pamučnu krpu ili gazu i držati po 2 sata na oteklim nogama ujutru, u podne i prije spavanja. Nakon toga namazati bolna mesta maslinovim uljem i prekriti ih.

Oblog od oraha, kantariona i razvodnika

Pomešati po 50 g sitno iseckanog lista oraha, stabljike razvodnika i lista i cveta kantariona, pa sve preliti sa 1 l komovice. Zatvoriti flašu i držati u toploj sobi 20 dana, a za to vrijeme promućkati više puta dnevno. Nakon toga procediti i mazati oboljela mjesta 3 puta dnevno po 10 minuta, te oprati noge običnom mlakom vodom, namazati ih maslinovim uljem, uviti u suhe tople krpe i tako držati jedan sat.

Oblog od apte

Oko 200 g korena apte sitno isjeckati i kuvati oko sat vremena u 2 l vode. Voda ne sme da ključa, a šerpa treba da bude poklopljena. Poslije sat vremena skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procijediti i ponovo blago zagrijati. Natopiti krpe i držati po sat vremena na oteklim nogama ujutru, u podne i prije spavanja.

Oblog od kupusa i rena

Izrendati pola glavice svježeg kupusa i sitno nasjeckati list rena, pa sve pomiješati, privijati na bolna mjesta 3 puta dnevno i držati oko 1 sat. Nakon skidanja obloga bolna mjesta namazati maslinovim uljem, uviti u vunene krpe i tako držati jedan sat.

Kupka od kamilice i melise

Supenu kašiku kamilice i 2 supene kašike sitno isjeckane melise preliti sa 1 l ključale vode i kuvati 5 minuta. U 1 l mlake vode rastvoriti supenu kašiku morske soli, dodati procijeđen čaj i držati noge u kupki 25 -30 minuta. Nakon toga noge oprati prohladnom vodom i istrljati peškirom.

Slana kupka

Zagrijati 2-3 l vode, pa u nju sipati šaku morske soli, kašiku sode bikarbone i kašiku metvice ili borovih iglica. Noge držati u kupci oko 15 minuta. Nakon toga istrljati ih grubljim peškirom kako bi se podstakla cirkulacija.

Izvor:novi.ba

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *