Ovo vam zaboravljaju reći majstori prilikom ugradnje PVC prozora, ZATO VAM JE U KUĆI HLADNO

Savjeti
Podijelite sa prijateljima!!!

Sve više ljudi u svom domu ima PVC stolariju. Za razliku od drvenih, oni mnogo bolje zadržavaju toplotu i lakše se podešavaju. Ali, često, prilikom ugradnje majstori u žurbi odlaze, zaboravljajući pomenuti nešto veoma važno.

Ovo su 2 bitne stvari o PVC prozorima, koje će vam, sigurno, biti od koristi tokom ove zime:

Sve prozore treba podmazivati.

Da, stvar je jednostavna, ali ipak se o tome baš i ne zna. Kad ručica ili mehanizmi počnu škripati, loše raditi i ne dihtovati dobro, većina zove majstora. Međutim, ovaj problem lako možete sami riješiti.

Metalni dijelovi, kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. održavaju se tako što se povremeno očiste i podmažu. Minimum jednom godišnje, neophodno je podmazati uljem sve pokretne dijelove prozora.

Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ali, može poslužiti i obično suncokretovo ulje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprijekornim funkcionisanjem.

U različitim godišnjim dobima, treba promijeniti «režim» na prozorima.

Takođe, treba imati u vidu, da u jesen prozore i balkonska vrata treba podesiti na «zimski režim», a u proljeće, – na ljetnji. To je veoma jednostavno, i nikakvi majstori ovdje nisu potrebni.

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata na «zimski režim»

Otvorite prozorsko(ili balkonsko) krilo i pronađite mehanizam za zatvaranje.

Da pripremite prozore i vrata za zimu, potrebno je podesiti šraf na strani gdje se nalazi ručica, uz pomoć inbus ključa (4). Okrećite ka unutra šraf, koji se nalazi sa strane šarke. Pri okretanju ključa šraf se pomjera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše potisna sila rama i pritiska.

Najčešće, prilikom postavljanja prozora, kao podrazumjevano, ostavljaju se u «standardnom režimu».

Da biste saznali u kom su režimu trenutno vaši prozori (i balkonska vrata), jednostavno stisnite list papira prozorskim krilom. Ako ga bez problema možete izvaditi – vaši prozori su u «ljetnjem režimu». Ako ga ne možete izvaditi, a da ga ne pocijepate – znači da su u zimskom.

Zašto ne možemo ostaviti prozore u «zimskom režimu» u svim godišnjim dobima?

Vi možete tako uraditi, ali u skorijem vremenu bićete primorani da mijenjate dijve prozora. Kod «zimskog režima» opterećenje na gumu se značajno povećava. Ako ćemo stalno otvarati i zatvarati prozor, kao što radimo kada je napolju toplo, guma će se brzo istrošiti. A da biste je ispravno zamijenili, sigurno morate zvati majstora.

Izvor: slobodnadalmacija

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *