Crna karamel pita

Torte
Podijelite sa prijateljima!!!

Kolaci

Sastojci
za tijesto
450 g brašna (oduzeti 2 kašike za premijesiti tijesto)
30 g kakaa
1/2 praška za pecivo
1 kom vanilin šećer
1 kom jaje
1 kom bjelance
150 g maslaca
150 g šećera
150 ml kiselog vrhnja
maaalo soli
za fil
1 l mlijeka
250 g šećera
9 kašika uvrh punih brašna
200 g maslaca
3 kašike kakaa
150 g čokolade za kuvanje
i još
150 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

Priprema
1.
Za tijesto umutiti maslac, dodati šećer, vanilin šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati jaje i bjelance i umutiti i na kraju dodati kiselu pavlaku i sjediniti smjesu. Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.Izmiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i so, sipati postepeno u smjesu i zamijesiti tijesto. Zamotati prozirnom folijom i ostaviti u frižider 30 min.

2.
Za fil u suvu šerpu sipati šećer i staviti na slabiju vatru da se šećer istopi. U drugu šerpu staviti 1/2 l mlijeka i zagrijati ga. Kad šećer malo potamni skloniti sa vatre i pažljivo, po malo sipati mlijeko, vratiti i na jačoj vatri zagrijavati da se šećer u mlijeku istopi. Izmiješati brašno i kakao sipati u ostatak mlijeka i dobro izmiješati da nema grudvica, sipati u prokuvalo mlijeko, brzo miješati da se zgusne. U vruće staviti izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi i povremeno promiješati. Maslac sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i fil pa sjediniti sa maslacem.

3.
Tijesto za kore podijeliti na 4 jednaka dijela, svaki dio istanjiti na 20×30 cm najbolje na papiru za pečenje, prenijeti na obrnutu stranu pleha i peći na 180 C kad po rubovima počne da blago rumeni pečene su.

4.
Fil podijeliti na 3 dijela, premazati 3 kore a četvrtu ne premazanu staviti zadnju, staviti neki teži predmet i ostaviti na hladnom mjestu, najbolje preko noći.
Čokoladu istopiti sa uljem i preliti gornju koru, ostaviti da se stegne.

Izvor:coolinarika.com

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *