Svaki dan možete da je jedete, ali pravite jednu suštinsku grešku kad je spremate! A evo zašto ovu salatu zovu “Trava mudraca”!

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Hipokrat, grčki doktor i otac medicine, pripisivao joj je snažna ljekovita svojstva.

U staroj Persiji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san. U prošlosti je bila poznata kao “trava mudraca”, što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi, prenosi “Alternativa za vas“…

Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za vaše zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i bakrom.

Kod zelene salate vrijedi pravilo da što je lišće tamnije, to je veća nutritivna vrijednost. Zbog neupućenosti događa se da mnogi bacaju prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog ukusnog nutarnjeg dijela suviše tvrdi i žilavi. Ovo je pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutrašnji.

Imajte na umu da je zelena salata izrazito osjetljiva namirnica. Najkorisnija je svježe ubrana, jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Zbog toga, uvijek jedite svježe pripremljenu salatu. Njen bogati nutritivni sastav potpomaže procesu detoksikacije.

Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti poput povećane energije, bolju probavu, bistriji um, miran san, te mladenački izgled kože. Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11) koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu.

Ovaj vitamin spriječava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12 neophodan je za razvoj novih krvnih stanica.

Došlo je proljeće i u tržnim centrima, na pijacama, možete naći zelene salate. Ukoliko vam je teško zbog umora praviti večeru vi onda uzmite glavicu salate, očistite listove, stavite ih u veću posudu, pospite ih sokom od limuna, a potom dodajte tunjevinu, malo posolite i sve to lijepo izmiješajte. Dobit ćete ukusnu i lahku večeru koja osvježava.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *