Sirutka kao lijek: Evo zašto je trebate piti!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Surutka je bogata mliječnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrijednim bjelančevinama, vitaminima (B6, B2, B12, K, C), mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor), amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrijednost.

Sirutka – Narodnamedicina.info
Vijekovima se koristi kao sredstvo za podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a savremena nauka dokazala je da, osim toga, spriječava pojavu hipertenzije, moždanog i srčanog udara, reguliše holesterol, povećava mišićnu masu, preveniše osteoporozu, jača imunitet, elimiše stres, obezbjeđuje organizmu visok nivo energije, piše “Kućni lekar“…

Recept za pripremu surutke:

Prokuhati litar mlijeka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna.
Ostaviti da odstoji neko vrijeme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost (surutka) koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider.
Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir.
Surutka za detoks

Jetra je jedini organ u ljudskom tijelu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma.

Da bi surutka pomogla obnavljanje oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti od pola litra do litar ove tečnosti. Poželjno je izbjegavati masnu hranu, alkoholna pića, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru.

Surutka se, takođe, preporučuje osobama koji žele da se oslobode viška kilograma, jer pruža osjećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita.

Brojne studije o bjelančevinama iz surutke potvrđuju njihov potencijal u jačanju imuniteta, spriječavaju nastanak karcinoma, kao i ozbiljnih imunih poremećaja izazvanih HIV virusom. Istraživanja na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka kao lijek može da spriječi bolest osteoporozu, jer ona nadoknađuje bjelančevine čiji nedostatak dovodi do poroznosti kostiju.

Izvor:https://kucnilekar.com/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *