NAJČEŠĆE GREŠKE: Šest stvari koje ne biste trebali raditi nakon obroka

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Zato nemojte i dalje praviti greške, ako ste nakon obroka navikli raditi sljedeće stvari:

1. Jedete voće

Ako je voće dio obroka, tada će vam njegovi ugljikohidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći. Ali, ako ga poželite jesti punog stomaka, organizam će ga mnogo teže probaviti, piše “Index“…

2. Pijete čaj

Tanini iz čaja ometaju apsorpciju željeza u organizmu, čime sprječavaju njegovu maksimalnu iskoristivost, a mogu uticati i na pad nivoa tog važnog minerala. Uprkos zdravoj prehrani, ova loša navika može vas koštati lagane anemije čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice i lošija cirkulacija.

3. Pijete sok, naročito gazirani

Iako mnogi misle da će im malo mjehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela – činjenica je da će tečnost razblažiti želučane sokove i samim time usporiti probavu. Stručnjaci kažu da je nakon jela najbolje sačekati s konzumiranjem bilo kakve tečnosti.

4. Zapalite cigaretu

Pušenje se nikako ne može svrstati u zdravu naviku, a naročito ne kada se cigareta zapali odmah nakon jela. Ova navika oduzima organizmu važnu količinu kisika koji je neophodan za pravilnu probavu hrane, a tijelo tada apsorbuje mnogo više kancerogenih materija iz dima cigarete.

5. Tuširate se

Ako vam se žuri, pa nakon obroka planirate brzi tuš prije izlaska, razmislite malo o tome. Dok se tuširamo u toploj vodi, temperatura tijela blago raste, pa naš organizam dobiva signale da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolje varenje.

6. Odlazite na spavanje

Ako još ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon jela, sjetite se da je pojedinim vrstama namirnica potrebno malo više aktivnosti i vremena da se razgrade. Spavanjem ćete samo još više usporiti taj proces, a nije isključeno da ćete se možda probuditi sa gorušicom.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *