MAK KOLAČ… FANTASTIČNA KOMBINACIJA MAKA I JABUKA

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

SASTOJCI
Puding fil

6 zumanaca
100 g kristal secera
300 ml mleka
1 kesica vanila pudinga
100 g putera sobne temperature
Fil od jabuka

200 – 250 g ribanih jabuka
ravna velika kasika putera
50 g kristal secera
sok od pola limuna
malo cimeta
2 kasicice vanile pudinga
1 kasika vode
Piskota

6 belanaca
200 g kristal secera
kesica vanila secera
150 g mlevenog maka
40 g mlevenog keksa baby piskota
80 g ribane jabuke

PRIPREMA
1.
Prvo napraviti filove , prave se dve vrste fila .Puding fil praviti ovako : zumanca i pola secera izmesati varjacom ,dodati puding i polako dodavati mleko dok se ne dobije kompaktna i glatka smesa bez grudvica . Ostatak mleka i secera staviti na vatru pa kad pocne da kuva deo mleka sipati preko smese jaja i pudinga pa to sve vratiti u posudu sa mlekom i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne uz stalno mesanje .

Ostaviti da se potpuno ohladi a onda u puding dodavati malo po malo omeksali puter.Smesu miksirati lagano da se dobije penasta krema. Sada pripremiti fil od jabuka : na krupnoj trenici naribati jabuke ( 200 – 250 g ribanih jabuka ) , ugrejati kasiku putera u tiganju ( tiganj za palacinke ),dodati secer i cimet i napraviti karamel , zatim dodati ribane jabuke i sok limuna . Kuvati na tihoj vatri dok jabuke ne omeksaju .

U kuvane jabuke sipati puding koji je rastvoren u jednoj kasiki vode , dobro sve sjediniti i ostaviti da se hladi .

2.
Sada pripremiti piskotu . Tepsiju dimenzija oko 30 cm x 40 cm premazati tanko puterom i staviti papir za pecenje . Prvo pripremiti sve potrebne sastojke : izmeriti secer , mak , samleti beby poskotu da bude kao prezla , naribati jabuku na krupnoj trenici . Belanca ( zumanca su koriscena za puding fil ) miksirati da postanu penasta , zatim polako dodavati secer uz brzo miksiranje , pena treba da je cvrsta i sjajna .

Izmesati mak i prezlu i dodavati naizmenicno s jabukama u umucena belanca . Gotovu smesu sipati u pripremljenu tepsiju , poravnati je i peci 20 min na 180 C . Kada je piskota pecena malo je prohladiti a onda je izvaditi iz tepsije i staviti je na zicu da se potpuno ohladi .

3.
Kada se kora ohladila saseci ivice oko jedan cm , a onda je preseci kracim delom na tri jednaka dela tako da se dobiju tri kore . Sada skinuti papir za pecenje i prvu koru staviti na tacnu . Fil od pudinga podeliti na dva jednaka dela , i jednom polovinom premazati donju koru .

Drugu koru prvo premazati filom od jabuka a onda je pazljivo preneti i staviti preko prve kore odnosno preko fila od pudinga . Preko fila od jabuka staviti trecu koru koju premazati drugom polovinom fila od pudinga , ne mazati stranice vec samo gornju koru . Kolac staviti u frizider da se fil stegne a onda ostrim nozem seci na parcade zeljene velicine i oblika

Coolinarika

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *