Pet ključnih simptoma da imate OŠTEĆENE BUBREGE! Najvjerovatnije ih ignorišete…

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Ovdje možete otkriti najranije uzroke oštećenja bubrega i šta možete učiniti kako bi poboljšali njihove funkcije, piše “Megagiga“…

Bol u donjem dijelu leđa

To se smatra kao jedan od najčešćih simptoma bolesti bubrega. Može se pojaviti samo na jednoj strani. Obično je prisutan kad osoba spava samo na jednoj strani, a to je strana bolesnog bubrega.

Gravitacija, takođe, ima svoj udio u tome. Gotovo uvijek, u roku od nekoliko dana, bol postaje bilateralna tj. prebacuje se na drugu stranu.

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima nakon buđenja tokom noći. Može se pojaviti na jednoj ili obje strane donjeg dijela leđa. Takođe, možete osjetiti poteškoće u mokrenju. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonsticira na vrijeme, može se uspješno liječiti.

Osip, suhoća, svrbež

Ovo je također standardan simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očitog razloga, onda vrlo vjerovatno da su vaši bubrezi oštećeni.

Promjene u mokraćnoj funkciji

Bubrezi su također odgovorni za izlučivanje mokraće, zbog čega se vaši mokraćni obrasci mogu mijenjati kada su u nedostatku. Ova promjena može uključivati:

Mokraća može biti pjenasta
Moguće je da ćete urinirati po noći
Vaš urin može sadržavati krv
Moguć osjećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem
Češće mokrenje, ili u većim količinama nego inače, blijede mokraće
Moguće i rjeđe mokrenje ili u manjim količinama nego inače, tamnog urina.
Budite svjesni da su početne promjene mikraćne funkcije samo blagi znakovi problema sa bubrezima. a promjena boje urina je znak težeg stanja.

Otekline u raznim dijelovima tijela

Kao što je prije spomenuto, bubrezi su odgovorni za toksine i uklanjanje viška tekućine iz tijela.

Njihova oštećenja rezultuju dodatnim nakupljanjem tekućine, koji se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega nogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin kojeg proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koje imaju ulogu u prenošenju kisika u ćelije.

Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Uzroci oštećenja bubrega

Teški metal kadmij, pronađen u okolini uslijed sagorijevanja nafte i ugljena, kao i spaljivanje komunalnog otpada, jedan je od glavnih uzroka bolesti bubrega.

Fosfatna gnojiva koja zagađuju našu oprskrbu hranom su drugi izvor kadmija.

Osim toga, pušači izravno udišu kadmij u svoja pluća te imaju više nego dvostruko veću količinu kadmija od nepušača.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Funkcija bubrega učinkovito može biti poboljšana kroz dijetu i bolji način života.

Prva stvar koju možete učiniti jeste,da ne pušite i izbjegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmija.

Redovno vježbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može značajno poboljšati zdravlje bubrega.

Posljednje, ali ne i manje važno, biljna potpora u obliku: kukuruzne svile, smrekinih bobica, lišća uve, korijena čička..

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *