10 simptoma policističnih jajnika koje svaka žena ignoriše i šta učiniti…

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Sindrom policističnih jajnika je veoma čest i mnoge žene imaju ovaj problem. Ovo nije ništa ozbiljno, ali ako se pravilno ne liječi, može dovesti do neplodnosti ili teških stanja.

Policistični jajnici – Megagiga.info
Zato je bitno da na vrijeme uočite simptome kako biste se mogli liječiti i odagnati te probleme. Visok nivo testosterona dovodi do nastajanja cisti, piše “Megagiga“…

Advertisements
Adekvatnim lijekovima se stanje itekako popravi, zato se ne zapuštajte.

Ovo je 10 najčešćih simptoma:

Neredovne menstruacije. Neredovnost menstruacije je normalna kod mlađih osoba, ali se često javlja i kod policističnih jajnika.
Izostajanje menstruacije je još jedan od simptoma policističnih jajnika. Može se desiti da žena ne dobije menstruaciju i po nekoliko mjeseci.
Povećana dlakavost na licu i tijelu (hirsutizam) se dešava zbog viška testosterona u tijelu. Žene koje imaju ove pojave, također imaju i policistične jajnike.
Tanka kosa i njeno opadanje su znakovi policističnih jajnika. Normalno je da kosa opada, ali ako stvarno puno opada, posavjetujte se sa doktorom.
Akne su često normalna pojava. Nekada se pojave prije menstrualnog ciklusa i sl. Ipak mogu ukazivati i na policistične jajnike, ako ih baš ima puno, te ako su izrazito crvene ili žute.
Debljanje može ukazivati na ovaj problem. Tako mnoge žene se zdravo hrane, kreću, a i dalje debljaju, te ne mogu smršati. Pitaju se kako je to moguće, a ne pada im na pamet da je možda zbog policističnih jajnika.
Visok krvni pritisak dovodi do srčanih oboljenja, a obično osboe sa visokim krvnim pritiskom imaju i policistične jajnike.
Nenormalne promjene boje kože su još jedan od simptoma. Najčešće su to tamne (smeđe ili crne) mrlje, lišajevi ili izrasline koje se javljaju na čelu, bedrima. grudima, pazuhu, pupku, vratu.
Stres i nervoza. Obično osobe sa policističnim jajnicima imaju osjećaj nervoze i stresa jako često.
Depresija često prati ovo stanje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *