SOK OD ZOVE (SIRUP) .. OSIM ŠTO JE JAKO UKUSAN I OSVJEŽAVAJUĆI, MNOGO JE ZDRAV I KORISTAN ZA ORGANIZAM!

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Sok od zove većinu nas vraća u detinjstvo. Malo je onih koji su ga voleli kao deca, ali zato kao veliki trebalo bi što više da ga pijemo zbog njegovih lekovitih svojstava.

Zova je biljka koja se može koristiti za prevenciju i izlečenje mnogih bolesti zbog svog terapeutskog delovanja. A za nju se vezuju mnoge legende, jedna od najpoznatijih je da se Juda obesio baš o drvo zove. Zova raste na obroncima šuma i zapuštenim mestima blizu naselja, a lekoviti delovi su mladi izdanci, koji se beru na proleće.

Čaj od listova i plodova zove najčešće se koristi za izmokravanje, pročišćavanje krvi i dijabetes dok cvetovi pomažu kod lečenja prehlade, respiratornih bolesti i reume. Čak i kora ovog stabla je lekovita, a najčešće se koristi za upale mokraćnih kanala, olakšava mokrenje, pomaže pri radu bubrega i bešike. Malo je poznato da su zreli plodovi zove (bobice) veoma bogate vitaminom B i C, ali su u svežem obliku otrovne zato treba da se kuvaju kao kompot ili džem. Takođe u svom sastavu imaju i selen koji je veoma bitan za podizanje imuniteta.

Najpoznatiji proizvod od zove je svakako sok, koji većina domaćinstava i dan danas redovno pravi, a on je veoma koristan za pušače, jer redovnom upotrebom ublažava pušački kašalj. Pročišćava organizam i veoma je dobar za bronhije.

A evo i kako da ga napravite:

Za pravljenje soka od zove koriste se sveži cvetovi zove, a merilo je da se na litar vode koristi 20 cvetova. Cvetove potopite u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata, na hladnom i tamnom mestu. Nakon 24 sata u vodu iscedite jedan limun, dodajte pola kilograma šećera, promešajte i ostavite da stoji još 24 sata. Sirup povremeno mešajte, jer je potrebno da se sav šećer istopi.
Nakon još 24 sata procedite sirup kroz gazu i dobili ste sirup od zove. Pijte ga tako što ćete jednu trećinu čaše napuniti sirupom, a ostatak razblažiti vodom. Jednostavno zdravo i osvežavajuće za toplije dane koji nam dolaze.
Izvor: lifepressmagazin.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *