MACINA TRAVA (OČAJNICA) – SPAS ZA OČAJNE ŽENE

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Na našim prostorima ona je vjerovatno najpopularnija biljka za liječenje steriliteta kod žena, upotrebljava se u vidu čaja koji je najbolje zasladiti medom…

Macina trava, očajnica ili tetrljan je jako ljekovita biljka koja se koristi u liječenju plućnih bolesti i grozničavih stanja, ali i bolesti živaca, katara dišnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i nekih ženskih bolesti.

Od macine trave priprema se čaj koji, po narodnom receptu, treba piti tri puta dnevno po jednu vinsku čašu u periodu kada žena želi da zatrudni. Isti takav čaj koristi se i za borbu protiv plućnih bolesti, prehlada, tuberkuloze i groznice, a pomaže kod manjka apetita, te poboljšava rad jajnika. Najbolje je čaj zasladiti medom, domaćim naravno.

Macina trava je mnogim očajnim ženama pomogla da postanu majke. Tako je vremenom i dobila nadimak očajnica, a njen latinski naziv je Marrubium vulgare. Na našim prostorima ona je vjerovatno najpopularnija biljka za liječenje steriliteta kod žena.

Macina trava prije svega utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa kod žena bez čega uglavnom nije ni moguće začeće. Ova biljka regulira rad polnih zlijezda i proizvodnju polnih hormona. Na osnovu toga pomaže i u suzbijanju raznih drugih problema kod žena kao što su predmenstrualne i menstrualne tegobe.

Čaj za liječenje steriliteta

Macina trava za liječenje ženskog steriliteta upotrebljava se u vidu čaja i priprema na sljedeći način:

– Jednu kašiku macine trave potopiti u 2,5 dl hladne vode.
– Staviti da proključa, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
– Nakon toga procijediti i piti dnevno po tri ili četiri ovakve doze čaja.

Ovako pripremljen čaj od macine trave je, za žene koje nemaju drugih oboljenja, siguran za upotrebu. Pošto se organizam ne može za kratko vrijeme uvesti u stanje potpuno reguliranih hormona, čaj od macine trave potrebno je redovno piti najmanje mjesec dana a obično se tek za dva-tri mjeseca postiže željeni efekat. Ne treba ga piti za vrijeme menstrualnog krvarenja.

U svakom slučaju, nakon tri mjeseca neophodno je napraviti pauzu od mjesec dana jer kod nekih osoba pretjerano dugotrajna upotreba ovog čaja može dovesti do pojave hipertenzije (povišen krvni pritisak).

Ukoliko dođe do željene trudnoće valja se zahvaliti macinoj travi i obavezno prestati sa ispijanjem čaja, zato sto u tom momentu u tijelu žene otpočinje sasvim drugačiji hormonski ciklus.

Uz ovaj recept narodni ljekari uvijek su preporučavali ženama koje žele dijete a nisu zatrudnjele da piju čaj ali da ne budu „očajnice“ jer duhovno stanje očaja ometa proces oplodnje.

Šta još liječi

Dakle, opustite se uz macinu travu, ona liječi nekoliko bolesti koje ženama onemogućavaju da postanu majke. Osim što pomaže uspostavljanje zdravog stanja jajnika i materice, liječi i razne bakterijske infekcije koje su svakako neprijatelji trudnoće.

Da nabrojimo još neka ljekovita svojstva macine trave koja mogu biti od koristi i široj populaciji:

– Kroz dugu tradiciju veoma se dobro pokazala u liječenju disajnih organa (kašalj, gripa, bronhitis, tuberkuloza..), jer podstiče izlučivanje sluzi.
– Ona stimuliše izlučivanje žuči što olakšava rad žučne kese.
– Macina trava olakšva probleme sa varenjem koje prati i pojava nadutosti.
– U Meksiku je čak preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa jer se istakla kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.
– Macina trava pomaže kod grčeva u mišićima i to ne samo mišića materice već i drugih.
– Koristi se i svana na koži kao sredstvo za čišćenje rana.

Macina trava je višegodišnja grmolika biljka koja naraste u visinu do 40 cm. U narodu je još poznata kao očajnica ili tetrljan, na engleskom se zove white horehound, a na latinskom marrubium vulgare.

Listovi slični nani

Biljka je prisutna širom Evrope, odakle i vodi porijeklo. Očajnica je zeljasta biljka, a najčešće raste u šumovitim predjelima, na vlažnom tlu. Cvjetovi su bijele boje, a listovi su obrasli dlačicama. Listovi su donekle slični listovima nane. Imaju neobičan miris, koji se znatno izgubi sušenjem i čuvanjem.

Macina trava cvijeta od Juna do septembra. Biljka se može lako i uzgajati iz sjemena. Za lijek se sakuplja cijela biljka, ali najbolji su listovi. Suši se u hladovini. Bila je poznata još u starom Rimu i Egiptu zbog svojih ljekovitih svojstava.

Sveta jevrejska biljka

Jedna zanimljivost vezana za ovu biljku: Macina trava (na hebrejskom jeziku – marrob) je jedna od ukupno pet svetih biljaka kojima se tradicionalno obilježava najsvetiji jevrejski praznik Pasha.

U vezi sa tim da podsjetimo da je to narod koji je stoljećima izrazito živio u matrijarhatu do te mjere da i danas nacionalnu pripadnost posmatraju po ženskoj liniji. A žena je svakako simbol plodnosti jer ona ima moć da na svijet donese novi život.

VAŽNA NAPOMENA

Čaj od macine trave upotrebljava se isključivo po potrebi za liječenje i nikako se ne svrstava u neobavezne napitke. Ne treba ga piti u toku trudnoće i dojenja!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *