Izrada domacih kora za burek, za slane i slatke pite, kao i osnovne vrste istih

Slana jela
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
500 gr mekog brasna za pite (nije svako meko brasno dobro za pite)
2 kasike ulja
1 kasikica soli
325 ml vode (ili po potrebi)
1 jaje (opcija)
1 kasika sirceta (opcija)
Dodaj u popis za kupnju
Koristili smo

Priprema
1.
Prostorija u kojoj pravimo pitu bi trebala radije biti topla nego hladna. Zadnjih godina tijesto pravim u stand mikseru umjesto rucno. Puno lakse i brze se umijesi, mada vjeste ruke umijese tijesto relativno brzo i rucno .Najvaznije je umijestiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu, ali u isto vrijeme nije pretvrdo za razvlacenje.

2.
Tijesto podijeliti na 4 dijela, premazati uljem ili jos bolje puterom, pokriti najlonom ili najlonskom folijom i preko stoljnjakom na kojem cemo razvlaciti kore. Ostaviti da odmore bar pola sata, sto duze to je lakse razvuci kore.

3.
Tijesto valjati oklagijom do otprilike ove velicine, presipajuci obilno brasnom ili gustinom.

4.
Potom razvlaciti tijesto, ili kako bi se reklo u bosni, sukati jufku, stalno presipajuci da se ne bi lijepila. Kad dostignemo odredjenu velicinu kore, mozemo je poceti razvlaciti.

5.
Izvlace se krajevi da bi se istanjili dok se sredina istanji sama od sebe.

6.
Na kraju, to bi bila zeljela tankoca razvucenih kora.

7.
Kore poprskati puterom, uljem ili masnocom po izboru i premazivati zeljenim nadjevom.

8.
Kore motati u zeljeni oblik. Pite se mogu savijati u guzve, zvrkove ili frkove, polagati, savijati kao boscaluk, na zapis, mogu se praviti pojedinacni burekcici, kao sto su fildzan burek, buredzici itd…

9.
Burek u zvrkove (frkove). Znaci pite mozemo savijati u zvrkove, kao veliki puz, mozemo ih polagati u tepsiju u slojevima, praviti na zapise ili trokutice, kao buredzike, itd itd…

10.
Burek u guzve, motan kao puz u cijelu tepsiju, pecen ispod saca. Pite savijane u guzve su uvijek popularne i jos kad su pecene ispod saca, uzitak je potpun.

11.
Buredzici ili mantije kako se zovu u nekom krajevima je jos jedan nacin izrade pita ili bureka. Veoma je popularan u Sarajevu, ali ga nije bas svako izradjivao. Ja buredzike obicno razvijem na uckur i onda dodatno razvlacim tijesto kad ga nafilujem.

12.
Zeljanica je karakteristicna po tome sto kao zelje mozete koristiti i spinac i blitvu i neko samoniklo zelje, dodajte jos nekoliko jaja, finog sira i milerama, uzitak je potpun.

13.
Tikvenica ispod saca… Za pite je vazno da se dobro ispeku. Ipod saca je jako tesko fino ispeci pitu da ne izgori a da se ispece. Vatru dobro naloziti i zagrijati poklopac i mjesto gdje se pece. Potom staviti zar ispod tronozca i po poklopcu tek nekih pet sest minuta, razgrnuti zar i ostaviti da se dopece.

14.
Cora pita sa piletinom… neki dan saznah da se jos zove i srecke. Pravljan od cijelih komada piletine sa dosta luka i gljiva, a moze i praziluk ili riza umjesto gljiva.

15.
Ascikadunine sarmice od pecenih kora. Domace kore se peku na plati ili rostilju do rumene boje. Potom se umacu ili zaljevaju supom od piletine i pune se obicno ili piletinom umijesenom sa sirom i kajmakom, ili samim sirom i kajmakom, mada moze i drugo punjenje po zelji.

16.
Krompirusa premazana kajmakom. Uvijek pravim od sjeckanog krompira, jer mi je puno ukusniji nego od ribanog krompira. Uz dodatak luka i bibera naravno…

17.
Maslenica od heljdinog i razenog brasna…U maslenice je fino dodati neko integralno brasno, obicno se dodaje 1/3 integralnog i ostalo bijelo brasno.

18.
Polagana sirnica a moze se nazvati i jajusa, jer je u njoj vise jaja nego sira…

19.
Sjecani sareni burek sa teletinom i krompirima… veoma popularna pita na Bascarsiji.

20.
Sirnica u zvrkove. Finog mladog sira, u koji ja obavezno dodam i fete, mada je i svapski super fin, uz nekoliko jaja i mileram ili kajmak, nema ko je ne voli.

21.
Za findzan ili fildzan burek je interesantno da se tradicionalno pravio i sa sirom, i jos uvijek se nazivao findzan burek. Umjesto slaganja u soljici kako mi to danas radimo, uglavnom se stavljale jufke u nekoliko slojeva, isjecalo findzanom krugovi, na sred kruga se stavljao nadjev od mjesavine sira, jaja i kajmaka i onda se prekrvao drugim krugom. Sve se kore premazivale maslom, oblikovalo u kupice i peklo. Ja uglavnom uvijek pravim fildzan burek sa mesom.

22.
Vrlo interesantna pita sa paprikama, gljivama i sirom. Rezana je kao baklava pa sam je nazvala baklava pita. Inace pite sa domacim korama se peku duze od pita od gotovih kora jer je domaca kora vlazna i treba joj vremena da se isusi. Slatke pite se peku na veoma niskoj temperaturi kako bi zadrzale svijetlu koru, ali prethodno se kore ostave da se prosuse kako bi se brze ispekle a i izgledale svecanije. Kad se pita i burek prave za svecane prilike, jufke se obicno suse, jer pita je izgledom i ukusom potpuno drugacija..

23.
Kao i mnoge druge slane i slatke pite i baklave se prave na potpuno isti nacin, osim sto se jufka manje soli ili se ne soli uopste

24.
Zelim vam sretno razvlacenje ili jufkanje, i ukusne pite!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *