DA PELARGONIJE (ĐIRANI) CVJETAJU “KAO LUDI” POTREBNA IM JE SAMO 1 KAP OVOGA!

Uređenje doma
Podijelite sa prijateljima!!!

Pelargonija se kod nas najčešće uzgaja kao balkonsko cvijeće. Ako želite da vaš balkon bude čitavo ljeto pun raznobojnog cvijeća, pelargonije su pravi izbor. U različitim krajevima imaju drugačije nazive, muškatla, điran, čoketa, žeravak…

Dvije su osnovne grupe – puzavice i grmolike (zonale) pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i kao što im ime kaže – rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine 90 cm. Ovo balkonsko cvijeće može se naći u velikom broju boja. Cvjetovi su jednoredni ili višeredni. Cvjetaju od ranog ljeta do kasne jeseni.

U različitim vremenskim razdobljima pelargonije zahtijevaju različitu njegu, prenosi uspesnazena.com

Od početka proljeća i do kraja ljeta, kod zalijevanja ovog cvijeća, u vodu treba dodavati malo prihrane na osnovi fosfora koji blagotvorno djeluje na cvjetanje.

Obratite pažnju da u prihrani treba biti minimalan postotak dušika, jer pelargonije mogu prestati cvasti.

Tijekom ljeta pelargonije vole svjež zrak, te ih iznesite na terasu, ili u vrt.

U prvo vrijeme, s promjenom mjesta boravka kod pelargonija može opadati lišće, i cvijeće će malo “bolovati”. Ali poslije će vas razveseliti cvatnjom.

Odlična prihrana za pelargonije je otopina vode i joda:

Potrebno je 1 kap povidon joda* dodati u 1 litru vode, i s 50 ml otopine politi po unutarnjim zidovima posude za cvijeće.

Nemojte pretjerati, da ne spalite korijen. Nakon takvog zalijevanja, pelargonije će neprestano bujno cvjetati.

*kupiti u ljekarni – Povidon jodirani je poznat kao snažan germicid širokog spektra učinkovit protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora. Povidon jodirani se odlikuje istom širinom spektra djelovanja kao i jod bez nedostatka joda -žarenja, obojenja i osjetljivosti

uspesnazena.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *