Kobna greška koju prave roditelji muške djece: Neuropsiholog upozorava na strašne posljedice!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Iako smo duboko zagazili u 21. vijek, vjerovanje da mušku djecu treba od malena vaspitavati čvršće i dalje je duboko ukorijenjeno. I to ne samo na Balkanu, već i u ostatku svijeta, piše “Zelena učionica“…

Vjeruje se, dakle, da sinove treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, da budu borbeni i snažni. Ipak, nauka kaže drugačije, zapravo suprotno.

Nedavna studija otkrila je da dječaci, u prvim godinama svog života, treba da budu tretirani sa više nježnosti i saosjećeanja nego što je to potrebno djevojčicama.

Zašto je teže vaspitavati dječake?

Čuveni neuropsiholog Alan Šor predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Šta to znači? Pa, najprostije rečeno, dječaci su manje osjetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i “težim”. Za njih je teže da tolerišu stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam… koji se manifestuju u ranom djetinjstvu.

Stoga, dječaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utiče na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

Ovo ima ogroman uticaj na razvoj mozga baš u prvoj godini života.

Četiri savjeta Alana Šora roditeljima:

Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju. Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve djece, ali za dječake je to naročito važno jer se kod njih primijećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vrijeme, to može imati ozbiljan uticaj na razvoj mozga i na zdravlje djeteta.
Provedite sa svojim sinom cijelo porodiljsko odsustvo ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu su najranjiviji.
Ne budite strogi prema njima, posebno ne u prvoj godini života. Izbjegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primijećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vrijedni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.
Na male dječake posebno negativan uticaj mogu imati spoljni toksini (fenol, na primjer). Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda deluje kao paranoja, ali moramo uvijek biti oprezni sa svime što okružuje našu djecu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *