OBJAVLJENA TOP LISTA VOĆA I POVRĆA S NAJVIŠE PESTICIDA: Najnovije istraživanje otkrilo grozne posljedice

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Situacija nije ista kod svakog ploda kada se radi o pesticidima, jer neki od njih imaju koru ili ljusku koja štiti od proboja pesticida. Među takve spadaju, naprimjer, avokado, kukuruz i mango, piše “Net“…

Međutim, većina vrsta voća i povrća nema takav debeli zaštitni sloj. Takve su jagode.

“Jagode će u sebi uvijek imati veliku količinu pesticida jer nemaju zaštitni vanjski sloj, te raste direktno na zemlji”, objasnila je analitičarka EWG-a Sonya Lunder, prenosi “Mic”.

Špinat pun fungicida i insekticida

Dodala je i kako je špinat od prošle godine skočio s osmog na drugo mjestu. Naime, ustanovljeno je kako je u njemu prisutna dosta visok nivo novih fungicida, ali i insekticida permetrina.

Analizujući podatke i plodove, EWG je napravio popis 12 vrsta voća i povrća koje u sebi sadrže najviše pesticida.

Jagode
Špinat
Nektarine
Jabuke
Breskve
Kruške
Trešnje
Grožđe
Celer
Paradajz
Paprika
Krompir

Koje su opasnosti konzumiranja proizvoda s velikom količinom pesticida?

Pesticidi u voću i povrću igraju dvostruku ulogu – mogu biti i korisni i opasni. Ne mogu uzrokovati štetne posljedice ukoliko su prisutni u malim količinama, ali ukoliko se duže akumulišu u ljudskom organizmu, u većim količinama, mogu donijeti ozbiljne posljedice po zdravlje.

Jedna je studija otkrila kako život u blizini poručja tretiranih pesticidima može uticati na neurološki razvoj beba.

“Ljudi koji podržavaju korištenje pesticida tvrde kako su nivoi koji se nalaze u voću i povrću sigurne, ali sve je više dokaza koju pokazuju suprotno”, rekao je Chensheng Lu, profesor biologije na Harvardu te dodao kako naučnici još ne znaju dugoročne posljedice jedenja hrane tretirane pesticidima na dnevnoj bazi.

Organsko ne znači bezopasno

Valja naglasiti kako kupovinom isključivo organskih proizvoda ne znači da ćete u potpunosti izbjeći pesticide. Naime, poljoprivrednici koji ih uzgajaju koriste prirodne pesticide iz prirodnih izvora, a stručnjaci još uvijek nisu sigurni da li je više prirodnih pesticida štetno jednako kao i mala doza sintetičkih pesticida.

Uprkos navedenom, EWG se ograđuje te navodi kako ipak vjeruju da su prednosti svakodnevne konzumacije voća i povrća veće od rizika koji donosi izloženost pesticidima.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *