Djevojka (28) umrla, ne znajući šta joj se dešava u tijelu: Doktori upozoravaju sve žene!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Žena po imenu Amanda But, majka troje djece, preminula je u 28. godini od raka materice, ne znajući uopšte šta se u njenom tijelu dešava. Zapravo, mlada majka se plašila posjete ginekologu i zbog toga je godinama ignorisala simptome, piše “Stil“…

Dijagnoza je postavljena kada je rak već metastazirao, a ona dobila jaka krvarenja. Podvrgnuta je hemioterapiji, ali doktori su znali da je bitka već izgubljena. Amanda je umrla prije 30. rođendana, a troje male djece ostali su siročići.

Nakon ovog slučaja, doktori su još više počeli da upozoravaju da i mlade žene moraju da shvate da rak nije bolest samo starih ljudi i da je prevencija i redovna posjeta ljekaru i više nego neophodna.

Ovo su simptomi raka materice:

Neobjašnjiva bol u donjem stomaku
Bol tokom se*sa
Krvarenje van menstrualnog ciklusa
Krvarenje nakon se*sa
Bol tokom uriniranja
Sekret neprijatnog mirisa
Rak materice predstavlja rast malignih ćelija na tkivu materice, piše “HealthyDefinition”.

Uzrok je još uvijek nepoznat, ali su naučnici otkrili nekoliko mogućih faktora rizika – menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 55. godine i rast enfometrijuma (membrane oko materice) su samo neki od njih.

Ukoliko ste prepoznali neki od simptoma ili faktora rizika, što prije posjetite ginekologa i uradite pregled, ultrazvuk, a u zavisnosti od rezultata i biopsiju.

Najbolja prevencija je zdrav način života i redovan odlazak kod doktora, koji podrazumijeva ginekološki pregled bar jednom godišnje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *