NAJOPASNIJE VOĆE ZA VISOK ŠEĆER U KRVI: I kruške su rizične, evo šta još treba da izbjegavate

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Ako patite od visokog šećera u krvi, morate biti oprezni pri izboru voća.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može da izazove brz skok šećera pa treba da je izbjegavaju ne samo dijabetičari već svi oni koji kubure sa glukozom u krvi.

Ovakve namirnice tjeraju tijelo da proizvede pravi talas insulina kako bi se suprotstavilo ugljenim hidratima i uobičajenom posljedicom, a to je osjećaj gladi u roku od dva do tri sata. Baš zbog toga se doživljava napad želje za dodatnom količinom hrane.

Prva na spisku rizičnih voćki koje imaju visok glikemijski indeks je banana, ali treba izbjegavati i pomorandže, mango, grožđe – svježe i suho, kao i urme. Na završnoj poziciji ovog spiska su kruške.

Od voća, nizak glikemijski indeks imaju sve vrste bobica – jagode, kupine, maline, borovnice, zatim šljive, kivi i grejpfrut.

Pored toga što oprezno biraju voće, svi koji imaju problema sa visokim šećerom u krvi treba vode računa o izbalansiranoj ishrani.

Uvijek treba uključiti integralne žitarice, mahunarke i povrće. Takođe, treba praviti jasnu razliku između zdrave hrane i one koja ima nizak glikemijski indeks. Lubenica, na primer, se smatra zdravom namirnicom, ali je njen glikemijski indeks visok.

Ostali primjeri hrane sa visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatkiši, slatka bezalkoholna pića, bijeli hleb, krompir i bijeli pirinač.

Izvor: Lepa&Srećna

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *